Indicatorul de încredere macroeconomică realizat de Asociatia CFA Romania a scăzut în luna mai 2022

G.D.
Macroeconomie / 29 iunie

Adrian Codirlasu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Adrian Codirlasu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte, conform unui comunicat remis redacţiei. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu peste 10 puncte a componentei de condiţii curente. Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflaţiei pentru luna mai.

Adrian Codirlasu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: "Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobânda, participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Naţională la cel puţîn 6% in următoarele 12 luni".

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro, se mai arată în comunicat.

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro