Indicele pentru AeRO a sosit, aşteptăm promovările în Piaţa Principală

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie

Indicele pentru AeRO a sosit, aşteptăm promovările în Piaţa Principală

Lansată în urmă cu peste şase ani după modelul polonez New Connect, piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a intrat din această săptămână într-o nouă etaptă, odată cu lansarea BET AeRO, primul indice destinat Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al bursei noastre.

Demersul vine după ce, de mai bine de un an, un val neaşteptat de companii din diverse domenii a venit în piaţă, încheind astfel o perioadă îndelungată în care AeRO rareori dădea semne că există. Indicele, ce nu are un număr maxim de companii, pleacă la drum cu 20 de emitenţi, mai bine de două treimi fiind societăţi relativ nou listate pe acest segment al BVB.

Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti a spus: "Lansarea BET AeRO, un indice dedicat companiilor româneşti listate pe piaţa AeRO, este un moment important pentru dezvoltarea pieţei de capital per ansamblu. Răspundem astfel atât cererii investitorilor, cât şi transformării prin care a trecut această piaţă, în special de la începutul anului. Cu 17 listari numai în acest an pe AeRO şi un număr de 17 obligaţiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, demonstrăm încă o dată că bursa este locul potrivit antreprenorilor români în căutare de finanţare, vizibilitate şi transformare".

Dar, pe lângă facilitarea accesului la finanţare, piaţa AeRO este văzută ca o antecameră pentru segmentul principal al BVB, aspect la care încă suferă. Dintre companiile antreprenoriale, doar Bittnet Systems a avansat din AeRO în Piaţa Principală a bursei noastre, anul trecut.

Aproape cinci companii pe an promovează, în medie, din Sistemul Multilateral în Piaţa Principală, în Polonia

În Polonia, indicele pieţei New Connect, NC Index, a fost lansat odată cu deschiderea pieţei, la finele lunii august 2007 şi are în prezent circa 250 de companii. Anul acesta trei companii au făcut pasul în Piaţa Principală a Bursei din Varşovia, iar în perioada 2016 - 2020 în medie aproape cinci emitenţi pe an au trecut din New Connect în liga mare a pieţei poloneze. Sunt în principal companii de IT&C, biotehnologie şi din industria medicală sau energie, adică emitenţi din domenii pentru care a fost creată această piaţă (Vezi tabel).

Iese în evidenţă domeniul jocurilor video, specialitatea predilectă a pieţei poloneze care, în primăvară avea la cota sa cele mai multe companii din lume, conform CEO-ului Marek Dietl.

"Avem peste 60 de companii (n.r. de jocuri) listate, mai multe decât Tokyo sau Seoul, aşa că suntem clar lider de piaţă în ceea ce priveşte numărul companiilor de jocuri listate", a spus Dietl la Bloomberg în aprilie, referindu-se la întreaga bursă poloneză.

De altfel, în 2019 Polonia devenise al patrulea exportator de jocuri video din lume, după China, Hong Kong şi Japonia, conform unor date ale băncii PKO BP, preluate de mai multe publicaţii, inclusiv Emerging Europe. În prezent, trei din primele cinci companii ca pondere în NC Index sunt din industria jocurilor video, iar în primele 20 se mai găsesc companii de biotehnologie, telecomunicaţii sau energie regenerabilă.

AeRO a devenit o piaţă funcţională, ceea ce este un mare câştig pentru bursa noastră

La noi, o piaţă mai mică, mai tânără şi fără vreun domeniu atât de clar conturat şi dezvoltat ca în Polonia, indicele are o componenţă ceva mai eterogenă, dar evaluările nu sunt neapărat mai reduse. Unele companii, cum este de pildă Chimcomplex care oricum va trece în Piaţa Reglemenată, sunt prezente în BET AeRO doar printr-o conjunctură. Altele probabil vor ieşi repede din indice, în urma unor prestaţii dezamăgitoare, iar în acest moment Air Claim este principalul candidat. Dar, este evident că se formează un nucleu de companii cu adevărat de creştere din domenii precum IT, tehnologie sau agribusiness, sectoare slab reprezentate la BVB. Important este ca unele, câteva, să confirme, să se dezvolte şi să treacă în Piaţa Principală.

AeRO a fost concepută în primul rând ca o platformă de finanţare pentru startup-uri, companii mici dar inovative şi din industrii de creştere, iar în ultimul timp a început să îşi îndeplinească rolul. Bineînţeles că nu funcţionează perfect, dar faptul că a devenit o piaţă funcţională este un mare câştig pentru bursa noastră!

Note

- BET AeRO porneşte de la valoarea de 1.000 de puncte, iar companiile sunt incluse în indice în funcţie de două criterii cantitative, respectiv să aibă un coeficient de lichiditate (calculat după o anumită formulă) de cel puţin 0,5% şi capitalizarea free-float-ului să fie de cel puţin cinci milioane lei. Ponderea maximă a unei companii în coşul indicelui este de 15%;

- La Varşovia, principalele criterii pentru includerea în NC Index sunt un free-float mai mare de 10% din numărul total al acţiunilor, iar capitalizarea free-float-ului să fie de peste un million de zloţi (circa 218.000 de euro). Ponderea maximă a unui emitent este de 10% din indice. La lansarea de la finele lunii august 2007, NC Index a plecat cu o valoare de 1.000 de puncte şi a cunoscut o cădere severă la criza financiară din 2008, pe care nu a mai reuşit să o recupereze, conform graficului afişat de bursa poloneză. La finele săptămânii trecute, valoarea NC Index era de 461,06 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro