Indicele preţurilor mondiale al agenţiei Naţiunilor Unite pentru alimente a scăzut în martie

A.F.
Internaţional / 10 aprilie

Indicele preţurilor mondiale al agenţiei Naţiunilor Unite pentru alimente a scăzut în martie

Indicele preţurilor mondiale al agenţiei Naţiunilor Unite pentru alimente a scăzut în martie pentru a 12-a lună consecutivă, iar acum este în scădere cu 20,5% faţă de un nivel record înregistrat în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

FAO care urmăreşte cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 126,9 puncte luna trecută, faţă de 129,7 pentru februarie.

Acesta este cel mai redus nivel al indicelui atins din iulie 2021. Citirea din februarie a fost dată iniţial ca 129.8.

O combinaţie între aprovizionările ample, cerere redusă de import şi extinderea unui acord care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră a contribuit la scădere, a spus FAO.

Agenţia cu sediul la Roma a declarat că scăderea indicelui a reflectat preţurile mai reduse ale cerealelor, uleiurilor vegetale şi produselor lactate, care au compensat creşterile preţurilor zahărului şi cărnii.

"Deşi preţurile au scăzut la nivel global, acestea sunt încă foarte mari şi continuă să crească pe pieţele interne, punând probleme suplimentare pentru securitatea alimentară", a declarat Maximo Torero, economistul şef al FAO.

"Acest lucru este valabil mai ales în ţările în curs de dezvoltare importatoare nete de alimente, situaţia fiind agravată de deprecierea monedelor lor faţă de dolarul american sau euro şi de o povară crescândă a datoriei", a adăugat el.

Indicele FAO al preţurilor cerealelor a scăzut cu 5,6% faţă de lună în martie, grâul înregistrând o scădere de 7,1%, porumbul cu 4,6% şi orezul cu 3,2%.

Uleiurile vegetale au scăzut cu 3,0%, fiind cu aproximativ 47,7% sub nivelul atins de indice în martie 2022, în timp ce indicele lactatelor a scăzut cu 0,8%.

În schimb, zahărul a crescut cu 1,5%, până la cel mai ridicat nivel din octombrie 2016, lovit de îngrijorările legate de perspectivele de producţie în scădere în India, Thailanda şi China.

Indicele preţului cărnii a crescut cu 0,8%.

Într-un raport separat privind oferta şi cererea de cereale, FAO şi-a ridicat prognoza pentru producţia mondială de grâu în 2023, acum prognozată la 786 de milioane de tone, cu 1,3% sub nivelul din 2022, dar totuşi al doilea cel mai mare rezultat înregistrat vreodată.

FAO şi-a crescut, de asemenea, prognoza pentru producţia mondială de cereale în 2022, la 2,777 miliarde de tone, cu doar 1,2% în scădere faţă de anul precedent.

Producţia mondială de orez în 2022/23 a fost estimată la 516 milioane de tone, cu 1,6% sub recolta record din 2021/22.

Utilizarea mondială a cerealelor în perioada 2022/23 a fost estimată la 2,779 miliarde de tone, a spus FAO, în scădere cu 0,7% faţă de 2021/22.

Se preconizează că stocurile mondiale de cereale până la sfârşitul sezonului 2022/2023 vor scădea cu 0,3%, de la nivelul de deschidere, la 850 de milioane de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb