Indonezia lansează o bursă pentru tranzacţii cu emisii de CO2

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 septembrie

Indonezia lansează o bursă pentru tranzacţii cu emisii de CO2

Volumul tranzacţiilor de la Indonesia Carbon Exchange: 459.914 tone de emisii de CO2 - la lansare Proiectul de energie geotermală Pertamina, printre primele entităţi prezente pe noua piaţă

English Version

Indonezia şi-a lansat recent bursa de carbon, susţinută de guvern, denumită Indonesia Carbon Exchange (IDX Carbon), entitate operată de Bursa de Valori din ţară (Indonesia Stock Exchange), conform anunţului făcut de preşedintele Joko Widodo la ceremonia de inaugurare, desfăşurată la Jakarta, potrivit spglobal.com

Indonesia Carbon Exchange este prima bursă de acest gen din Indonezia, ţară care abia a început să ia măsuri pentru stabilirea preţurilor emisiilor de carbon. Prin lansarea tranzacţiilor cu emisii de CO2, bursa va asigura o platformă pentru alte materii care au legătură cu mediul.

IDX Carbon a început tranzacţionarea, în prima zi de operare, cu un volum preliminar de 459.953 de tone de emisii de CO2 şi 27 de transferuri, a informat bursa într-un comunicat. Un oficial al bursei a declarat, la ceremonia de lansare, că preţul iniţial de tranzacţionare a fost de 69.600 de rupii indoneziene/tona emisii de CO2 (4,50 dolari/tonă).

Furnizorul de unităţi de carbon în primele tranzacţii a fost Pertamina New & Renewable Energy (PNRE), în cadrul Proiectului Lahendong Unit 5 şi Unit 6 PT Pertamina Geothermal Energy, a mai precizat bursa. Aceasta este o dezvoltare upstream şi downstream, care include activităţi de foraj, construcţie şi operare a unei noi centrale geotermale de 2 x 20 MW la zăcământul Tompaso Geothermal din provincia Sulawesi de Nord din Indonezia.

În prezent, IDX Carbon are patru mecanisme de tranzacţionare, şi anume: Piaţă, Piaţă de Licitaţii, Piaţă Regular şi Piaţă Negociată, iar bursa este conectată la Sistemul Naţional de Registre - Controlul Schimbărilor Climatice din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, ceea ce facilitează administrarea transferului de unităţi de carbon.

Potrivit oficialilor bursei, companiile care doresc să-şi reducă voluntar emisiile de gaze cu efect de seră se pot înregistra ca să devină utilizatori şi să cumpere unităţi de carbon disponibile, iar proprietarii de proiecte care au deja înregistrate unităţi de carbon le pot vinde.

IDX Carbon va susţine îndeplinirea obiectivelor climatice ale Indoneziei

Cumpărătorii din tranzacţiile iniţiale de la IDX Carbon au inclus Bank Central Asia, Bank CIMB Niaga, Bank DBS Indonesia, Bank Mandiri (Persero), Pertamina Hulu Energi şi Pertamina Patra Niaga, printre altele, a precizat bursa.

Conform aşteptărilor, IDX Carbon va facilita îndeplinirea de către ţara asiatică a obiectivelor sale climatice şi va debloca mai mult capital pentru finanţarea decarbonizării, după cum a menţionat, luna aceasta, Autoritatea pentru Servicii Financiare a Indoneziei (OJK).

OJK a emis un regulament care descrie regulile de tranzacţionare la bursă. Regulamentul face parte din eforturile OJK de a ajuta guvernul în implementarea iniţiativelor de control al schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conform sursei citate. Regulamentul, care a intrat în vigoare la 2 august, prevede că operatorul bursei de carbon trebuie să fie o companie indoneziană, iar acţiunile entităţii pot fi deţinute numai de cetăţeni indonezieni, persoane juridice indoneziene şi/sau persoane juridice străine autorizate, cu un plafon de 20% pentru entităţile străine.

Unităţile de carbon vândute la bursă vor fi considerate valori mobiliare şi trebuie înregistrate, iar operatorii de pe piaţă trebuie să fie primească aprobarea autorităţii de reglementare, respectând în acelaşi timp restricţiile privind tipurile de produse de mediu permise să fie tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb