Industria farmaceutică cere abrogarea HG privind modul de calcul a preţurilor medicamentelor

Andrei Stan
Companii #Sănătate / 3 noiembrie 2016

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer Guvernului, într-un comunicat de presă, trimis Redacţiei abrogarea imediată a Hotărârii de Guvern (HG) privind metodologia de calcul a preţurilor medicamentelor.

Cele două organizaţii fac un apel către Prim-Ministrul Dacian Cioloş de a interveni imediat pentru retragerea acestui act normativ, care a fost adoptat într-o formă ce va avea "efecte negative majore asupra pacienţilor şi producătorilor deopotrivă".

Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referenţiere pentru generice (65 la sută din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă) şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european, susţin cele două asociaţii.

Potrivit acestora, mii de medicamente ar ajunge să aibă în ţara noastră preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca ele să dispară de pe piaţă.

Producătorii de medicamente precizează: "În cadrul dezbaterii publice, toţi reprezentanţii industriei şi ai pacienţilor au avertizat reprezentanţii Ministerul Sănătăţii asupra acestui lucru, dar aceştia nu au luat în considerare niciuna dintre modificările transmise. Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al preţului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acţiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea preţului de producător şi creşterea cotelor de adaos de distribuţie şi farmacie".

Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preţurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 medicamente din catalogul naţional, însemnând creşteri de preţ la peste 60% din toate medicamentele aflate în comerţ.

"Astfel că pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback", precizează comunicatul.

Această politică, aplicată şi până acum, de a impune preţuri nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback împovărătoare s-a dovedit falimentară, iar noua metodologie nu face decât să o continue şi să agraveze criza dispariţiei medicamentelor, atrag atenţia reprezentanţii celor două asociaţii.

"Ministerul Sănătăţii a intervenit astăzi propunând o altă modificare a cotelor de adaos, din nou fără nicio discuţie cu producătorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienţilor", se mai arată în comunicat.

Asociaţiile solicită reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul a preţului medicamentelor.

"ARPIM şi APMGR consideră inacceptabilă lipsa totală de dialog şi ignorarea permanentă a poziţiei partenerilor sociali în elaborarea actelor normative. În consecinţă, cele două organizaţii cer prim-ministrului Dacian Cioloş abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 800/2016 şi reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al preţului medicamentelor, în conformitate cu angajamentele de profesionalism şi transparenţă pe care guvernul său şi le-a asumat", precizează sursa citată.

Reprezentanţii producătorilor de medicamente consideră că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului, care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preţ, ci şi politicile fiscale, asigurarea finanţării şi accesul la tratamente de ultimă generaţie.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb