Inflaţia din SUA - în decelerare, în luna august

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 septembrie 2021

Inflaţia din SUA - în decelerare, în luna august

Indicele preţurilor de consum din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar de 0,3% în august, în moderare, după ce în iulie şi iunie avansul lunar a fost de 0,5%, respectiv 0,9%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. Ritmul lunar al inflaţiei din august a fost cel mai slab din acest an, la nivelul ratei lunare din ianuarie 2021. Rata anuală a inflaţiei din SUA a scăzut astfel la 5,3% de la 5,4% în luna iulie, când a fost consemnată a doua cea mai mare rată anuală a inflaţiei din ultimele decenii.

Avansul preţurilor din acest an din SUA a fost în primă fază alimentat în principal de revenirea puternică a economiei americane, stimulată la rândul ei de transferurile fiscal operate de guvernul federal, iar creşterile continue de preţuri la materii prime şi problemele de pe partea ofertei - atât pe piaţa forţei de muncă cât şi pe zona produselor intermediare - au continuat să alimenteze creşterile preţurilor de consum.

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite au continuat, de altfel, să accelereze creşterea în luna august, rata anuală fiind împinsă la un nivel record de 8,3% după un avans lunar de 0,7%, peste aşteptări. Aşteptarea este acum ca presiunea pe preţuri să continue să dea înapoi ca urmare a moderării problemelor de pe partea ofertei.

Creşterile de preţuri din ultimele luni au provocat o dezbatere majoră cu privire la politica fiscală şi monetară din SUA în condiţiile în care în piaţa bursieră şi cea imobiliară din SUA se manifestă semne ale unor baloane speculative - în piaţa imobiliară multe persoane cu venituri mici nu îşi mai permit să-şi cumpere o locuinţă ca urmare a avansului preţurilor, iar în piaţa bursieră evaluările sunt situate la niveluri record.

Atât rata anuală a inflaţiei cât şi rata lunară au venit sub aşteptările analiştilor, ceea ce a dus la o revenire abruptă pe plus a cotaţiilor futures la nivel de indici în SUA după publicarea raportului.

Indicele inflaţiei de bază din SUA, ce elimină preţuri considerate volatile precum cele la alimente şi energie, a înregistrat de asemenea o creştere de doar 0,1%, sub estimarea de 0,3%. În luna iulie, rata CORE a inflaţiei din SUA a fost de 0,3%. Inflaţia CORE a înregistrat astfel o rată anuală de 4% în august, sub estimarea de 4,2% şi în scădere de la 4,3% în luna iulie şi 4,5% în iunie.

În acelaşi timp, unele preţuri care au crescut extrem de mult în ultimele luni sunt aşteptate să continue să scadă, exemple fiind preţurile maşinilor şi camionetelor second-hand şi preţurile pentru cursele de avion. Scăderea lunară a preţurilor de pe această din urmă componentă a fost de 9,1% în luna august, după creşteri masive în lunile de vară. Totodată, la nivel anual, creşterea preţului autovehiculelor folosite în luna iulie a fost de 41,7%, creştere ce este responsabilă de circa o treime din creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum din SUA. În august, scăderea lunară pe această componentă a fost de 1,5%.

Totuşi, deşi creşterile pe aceste componente, considerate creşteri "tranzitorii", au început să dea înapoi, anumite categorii au început să aibă o contribuţie mai mare la avansul indicelui preţurilor de consum. Un exemplu este chiria plătită lunar, care a urcat cu 0,3% în august, cel mai rapid avans lunar din martie 2020. În acelaşi timp, echivalentul chiriei pentru proprietarii de case a urcat de asemenea cu un ritm lunar de 0,3%. Evoluţia acestor componente pare mai puţin tranzitorie decât şi-ar dori banca centrală americană, care anticipează că actualul puseu inflaţionist va da înapoi în trimestrele următoare.

Analiştii arată de altfel că raportul este unul mai degrabă neutru pentru Fed, care nu a luat în calcul la deciziile anterioare de politică evoluţiile preţurilor la cursele aeriene şi la automobilele second-hand. "De ce le-ar lua în calcul acum", întreabă retoric pe Twitter Andreas Steno Larsen, global chief strategist la banca Nordea.

Per total, datele indică totuşi atingerea unui posibil vârf al actualului puseu inflaţionist în lunile de vară, de unde preţurile vor cunoaşte o anumită moderare a ritmului de creştere. Potrivit unui alt indicator privind preţurile din SUA, un indice ajustat "supercore", ce elimină "factori tranzitorii", inflaţia ar fi fost de sub 2% în lipsa impactului pandemiei asupra preţurilor.

În urma raportului, ieri, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani emise de Trezoreria americană, cel mai important instrument financiar din economia financiară globală, a scăzut uşor la 1,32%, în condiţiile în care a conturat totuşi un posibil breakout în lunile următoare.

De menţionat de asemenea că factorii de decizie politici de la Washington sunt în discuţii pentru aprobarea unui plan fiscal de stimulare a economiei prin investiţii de 3,5 trilioane de dolari, plan care mai are totuşi nevoie de câteva voturi în Congresul american pentru a deveni lege.

Analiştii sunt de părere că Fed se află în prezent într-o poziţie bună să înceapă în finalul anului reducerea ritmului de achiziţii de active în condiţiile în care avansul preţurilor se moderează, iar piaţa muncii continuă să-şi revină.

Oficialii Fed încă dezbat momentul reducerii programului pandemic masiv de achiziţie de active pe care încă îl implementează, prin care introduce lunar 120 de miliarde de dolari în sistemul financiar american. Oficialii Fed spuneau în ultimele săptămâni că aşteaptă să vadă cât mai multe rapoarte bune cu privire la piaţa muncii pentru a demara în finalul acestui an reducerea programului de relaxare cantitativă.

Economia americană a creat 266.000 de locuri de muncă în luna august, după ce în iulie a generat peste 900.000. De asemenea, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american pentru Muncă, în prezent există circa 10,9 milioane de locuri de muncă disponibile în SUA, un record absolute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

20 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9452
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3585
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7614
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9366
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.4507

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro