Inflaţia din Turcia s-a apropiat luna trecută de 79%, cea mai ridicată din ultimul sfert de secol

F.D.
Internaţional / 5 iulie

Inflaţia din Turcia s-a apropiat luna trecută de 79%, cea mai ridicată din ultimul sfert de secol

Inflaţia din Turcia s-a apropiat luna trecută de 79%, fiind cea mai ridicată înregistrată de această ţară în ultimul sfert de secol, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 78,62% în luna iunie, potrivit Institutului de Statistică din Turcia, depăşind prognozele. Aceasta este cea mai mare valoare anuală a inflaţiei din ultimii 24 de ani.

Creşterea lunară a preţurilor a fost de 4,95%.

Creşterea preţurilor de consum a lovit puternic populaţia de 84 de milioane, cu puţine speranţe de îmbunătăţire pe termen scurt, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina, preţurilor ridicate ale energiei şi alimentelor şi a deprecierii bruşte a lirei turceşti.

Preţurile transporturilor au crescut cu 123,37% faţă de anul precedent, iar preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au avansat cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Turcia s-a bucurat de o creştere economică rapidă în anii precedenţi, dar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat în ultimii ani să majoreze semnificativ dobânzile pentru a reduce inflaţia rezultată, descriind ratele dobânzilor drept "mama tuturor răului".

Rezultatul a fost o liră turcească în scădere şi mult mai puţină putere de cumpărare pentru turcii obişnuiţi.

Erdogan a instruit banca centrală a ţării - despre care analiştii spun că nu are independenţă faţă de preşedinte - să reducă în mod repetat dobânzile împrumuturilor, în 2020 şi 2021, chiar dacă inflaţia a continuat să crească.

Şefii băncilor centrale care şi-au exprimat opoziţia faţă de acest curs de acţiune au fost concediaţi; până în primăvara lui 2021, banca centrală a Turciei a avut patru guvernatori diferiţi în doi ani.

Dobânda cheie a fost redusă treptat la 14% în toamna trecută şi a rămas neschimbată de atunci. Lira a scăzut cu 44% faţă de dolar anul trecut şi cu 21% de la începutul acestui an.

Guvernul Turciei a introdus politici neortodoxe pentru a încerca să susţină lira fără a creşte dobânzile. La sfârşitul lunii iunie, autoritatea de reglementare bancară din Turcia a anunţat interzicerea împrumuturilor în lire companiilor care deţin ceea ce considera a fi prea multă valută străină, ceea ce a stimulat pentru scurt timp moneda, dar a provocat mai multă incertitudine în rândul investitorilor care au pus sub semnul întrebării sustenabilitatea măsurii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro