INS:Masa lemnoasă recoltată în 2020 a crescut cu 748.000 mc

S.B.
Miscellanea / 01 august

Masa lemnoasă recoltată în 2020 a crescut cu 748.000 mc

Masa lemnoasă recoltată în anul 2020 a totalizat 19,652 milioane metri cubi (volum brut), cu 748.000 mc mai mult faţă de anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, informează Agerpres.

Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 42% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 31,1%, stejarul 9,6%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 10,7% şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc) 6,6%.

Lemnul recoltat în anul 2020 a fost destinat în proporţie de 95,9% persoanelor juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră şi în proporţie de 4,1% persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate.

"Conform Legii nr. 46/2008 - Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură; prin excepţie persoanele fizice pot exploata, fără atestare, un volum de maxim 20 mc/an din pădurile pe care le au în proprietate", subliniază INS.

În anul 2020, s-au recoltat 12,589 milioane mc de lemn din pădurile proprietate publică, reprezentând 64,1% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, restul fiind recoltat din pădurile proprietate privată (32,3%) şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier (3,6%).

Comparativ cu 2019, anul trecut volumul de lemn recoltat din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a scăzut cu 3%, din păduri proprietate publică a statului a scăzut cu 2,3%, iar din pădurile proprietate privată a crescut cu 13,7% şi din păduri proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale cu 7,6% .

Produsele lemnoase principale au reprezentat 71,8% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, produsele lemnoase secundare 20,3% şi produsele lemnoase de

igienă 7,9%.

În 2020, comparativ cu anul anterior, volumul de masă lemnoasă recoltată din produse de igienă a scăzut cu 3,5%, iar din produse principale a crescut cu 5,5% şi din produse secundare s-a majorat cu 1,7%.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, 25,8% din volumul total de masă lemnoasă s-a recoltat din regiunea Nord-Est, 25,7% din regiunea Centru, 12,5% din regiunea Nord-Vest, 11,9% din regiunea Vest, 10,6% din regiunea Sud-Muntenia, 6,8% din regiunea Sud-Vest Oltenia, 6,4% din regiunea Sud-Est şi 0,3% din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Structura speciilor lemnoase recoltate la nivelul regiunilor de dezvoltare se prezintă astfel: răşinoasele au reprezentat majoritatea masei lemnoase recoltate în regiunea de dezvoltare Centru (59,4%), în Bucureşti-Ilfov stejarul (43,6%), diverse specii tari (31,8%) şi diverse specii moi (24,7%) şi fagul în Vest (47,2%).

La nivel de judeţe, anul trecut cea mai mare cantitate de masă lemnoasă s-a recoltat în judeţul Suceava (11%), urmat de Harghita (10,6%), Neamţ (6,4%) şi Bacău (5,1%), iar cele mai mici cantităţi s-au recoltat în judeţele Giurgiu (aproximativ 0,5%), Olt, Ialomiţa şi Brăila (aproximativ 0,4%), Teleorman, Ilfov, Constanţa şi Galaţi (0,3%).

În anul 2020, s-au efectuat tăieri de conservare pe 60,5% din suprafaţa totală parcursă cu tăieri, tăieri de regenerare în codru pe 37,1%, tăieri de regenerare în crâng pe 1,9% şi tăieri de substituiri-refacere a arboretelor slab productive şi degradate pe 0,5%.

Suprafeţele de pe care s-a recoltat în totalitate lemnul au fost cele cu tăieri rase (4% din suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare în codru), urmând ca suprafeţele respective să fie reîmpădurite sau utilizate în alte scopuri silvice.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. asa si trebuie

  nu-i asa iohanis?

  cutu ce zici cresterea economiei se regaseste aici, nu? 

  Pai bani sunt mai putini sau deloc. Probabil exploatarea s-a facut gratuit pentru prieteni!!!!!!

  1. "Probabil s-a făcut pentru prieteni" ...nu probabil ci desigur amice #2.

   Căci marea exploatare s-a făcut cu DRUJBA =prietenia (în limba rusă).

   Despre INFRACTORII forestieri... nu zice nimeni nimic ?, căci plâng munții...  

   Să uităm acea nereușită cântare țigănească/rromu lană, La Chilia'n port, prea cântată de cheflii cu creierele încinse de alcool, tristă și ne.educativă.

   Spovedania Nova este necesară întru alinarea bieților infractori, în ultimele zile trăite în aer-liber, cu valiza gata pregătită, în așteptarea mascaților la poartă cu Dusterul negru. Întrucât Rahova și Jilavele patriei nu au preoți duhovnici ci doar psihologi, am trudit eu și am creat o prea creștinească spovedanie. Voi încerca s-o livrez într-un spațiu potrivit... cu voia D-lui Make, desigur.  

   Pacatosule, păcătoșilor ! Vine sfârșitul lumiiii ! Spovediți-vă și lepădați-vă de dră'COV'enia aia învechită cu :"Să faci ce zice popa, să nu faci ce face 'sfinția sa' ". Total greșit!, acum s-a dat dezlegare la;

   __ Ce fac popii și tu să faci,  

   Iubit să-i fii lui Pomohaci ; 

   Sau vrei să îngenunchezi acuși,  

   La Preaînaltul de la Huși.  

   __ Cu porno-Huși și promo-Haci,  

   În iad sejurul o să-l faci ; 

   O să te-apleci după săpun,  

   Ce o să simți, nu pot să-ți spun.  

   _Spre Dumnezeu de mergi ca racu' ,  

   Ajungi în iad la Pomohacu ; 

   Și vei răbda și o să stai,

   122... acolo semnal nu ai.  

   __ MultPreaSfântul de la Huși,

   Te vrea în genunchi acuși; 

   Minunea lumii o s-o vezi,  

   O ,,spovedită,, tare și 3 ouă verzi.  

   __ Ai grijă ce faci, ce spui,  

   Că îți bați pe loc un cui ; 

   Pe omul rău acum, în viață,  

   Boala îl place și-l înhață.  

   __Se adâncește și-l așteaptă,  

   La cimitir o neagră-groapă ; 

   Iar de păcate nu se spală,  

   Nici în cazanul plin cu smoală. 

   ¶{prin spovedanie păcatul nu se iartă, acum în viață, primești pedeapsa toată}¶ 

   __Ai grijă ce spui, ce faci,  

   În iad te -așteaptă niște draci ; 

   Ai grijă ce faci, ce spui,  

   Rău nu mai face nimănui.  

   ¶{te-a pus dracu' să înșeli, să furi, să jefuiești ??? ;știai, de mic copil, ce-o să pățești}¶ _NB. : și urmează ^dincolo^ ¿¿¿

   Amin !  

  Normal ca doar e Varf de Credit / bula imobiliara si curiile de beton trebuiesc mobilate.

  Sa ii multumim lui Isareacu si lui J P de la FED pentru marele extaz financiar! 

  semnat comenturi “cretine” 

  Asta face USR. Taie padurile patriei si le da strainatatii. Chiar nu va este dor de PSD?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro