Retail

INSPECŢIA JUDICIARĂ:Criticile politicienilor privind clasarea Dosarului 10 august afectează independenţa justiţiei

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai

Premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Justiţiei - Stelian Ion, deputatul european - Dacian Cioloş, fostul ministru al Sănătăţii - Vlad Voiculescu şi deputatul european Rareş Bogdan au afectat independenţa Justiţiei în legătură cu afirmaţiile făcute referitoare la ges­tionarea de către procurori a dosarului "10 august" şi la menţinerea de către judecători a clasării acestei cauze penale, se arată într-un raport al Inspecţiei Judiciare, întocmit la sesizarea unui judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Se situează în afara limitelor admisibile ale discursului public într-un stat de drept abordarea ministrului justiţiei, reprezentant al unei formaţiuni politice şi persoană vătămată în cauză, de a promite adoptarea unor acte normative care să diminueze statutul judecătorilor şi procurorilor, ca «remediu» al dispunerii/pronunţării unor soluţii apreciate de acesta ca neîntemeiate şi nelegale. (...) Opiniile şi concluziile emise au avut un puternic impact negativ asupra întregului sistem judiciar şi a credibilităţii justiţiei în rândul opiniei publice, prin exprimarea unor suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor atât sub aspect instituţional, ca sistem judiciar, cât şi funcţional, la nivel individual", consideră Inspecţia Judiciară.

Referitor la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat: "Inspecţia Judiciară, condusă în mod fabulos de acelaşi domn Lucian Netejoru, constată că declaraţiile mai multor politicieni (printre care mă număr) cu privire la dosarul 10 august... «au afectat independenţa justiţiei» şi «au avut un puternic impact negativ asupra (...) credibilităţii justiţiei în rândul opiniei publice». Este ca şi cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări, la care doar cinci candidaţi au luat notă de trecere afectează credibilitatea sistemului de sănătate. Este ca şi cum ai spune că rezultatele testelor PISA afectează credibilitatea sistemului de educaţie. Este ca şi cum ai spune că reportajele despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilitatea Romsilva. Adevărul este că Romsilva este direct responsabilă de furtul «ca în codru» şi poate chiar şi de expresie, că sistemul de educaţie este cea mai mare vulnerabilitate a ţării ăsteia pe termen mediu şi lung, că şefii caselor de asigurări judeţene au fost mereu numiţi politic şi mulţi nici măcar nu au avut curajul să participe la concurs şi da... că sistemul nostru de justiţie reuşeşte să se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amânat, fie îngropat. Dosarele 10 august şi Colectiv sunt doar cele mai recente".

Întrebat ieri, în timpul scurtei conferinţe de presă susţinută la Parlament, despre concluziile Inspecţiei Judiciare, premierul Florin Cîţu a preferat să nu comenteze informaţiile cuprinse în raportul respectiv şi a precizat că nici măcar nu ştie conţinutul acestui document.

Amintim că, la începutul lunii martie, după decizia Tribunalului Bucureşti care a menţinut clasarea dosarului 10 august în privinţa răspunderii foştilor şefi ai Jandarmeriei Române, premierul Florin Cîţu a spus: "Este o decizie a Tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean. Că sunt dezamăgit, este adevărat, că vedem că în Româ­nia nimeni nu a tras în noi - nu? - în decembrie, mineriadele... Nu răspunde nimeni pentru mineriade şi avem, iarăşi, aici încă un eveniment în care este foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, aşa cum au fost aceste situaţii. (...) Am stat de vorbă cu ministrul justiţiei. Vom vedea dacă există alte căi de atac, dacă se poate face ceva sau nu în acest moment. Vă daţi seama, că aştept opinia experţilor în această situaţie".

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a precizat în 2 martie că "anomaliile sistemice trebuie înlăturate" şi aceasta este unul dintre obiectivele mandatului său.

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro