Interveniţi de urgenţă pentru a salva fermierii şi producţia autohtonă de alimente

G.D.
Miscellanea / 10 august

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Agricultura este unul dintre domeniile in care consecintele abuzurilor statului au consecinte deosebit de grave si afeceaza intreaga populatie, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, agricultura României nu este una săracă, ci prost gestionată, insuficient ajutată de stat. O arată datele dezastruoase ale balanţei comerciale în cazul produselor alimentare. Ţara noastră a exportat anul trecut produse în valoare de 2,1 miliarde de euro, însă a importat de 6,8 miliarde de euro. Vorbim despre un deficit uriaş, de 4,7 miliarde de euro, de unde desprindem concluzia că exportăm produse cu preţ mic pe kilogram şi importăm produse cu preţ foarte mare pe kilogram. Cu alte cuvinte, exportăm materie primă şi importăm produse procesate.

Potrivit estimărilor făcut de specialiştii în domeniu, consumul de produse alimentare al românilor este asigurat în proporţie mai mare de două treimi din importuri.

Deşi avem o producţie agricolă bună la nivel european, la porumb boabe şi floarea soarelui România situându-se de multe ori pe primul loc în UE atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, de trei decenii fermierii români, dar mai ales micii producători se lovesc de aceeaşi problemă, anume de lipsa fabricilor de procesare a materiilor prime. Asta face ca peste 30% dintre micii producători să trăiască la limita sărăciei.

Agricultorii se plang si de faptul ca din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigaţii.

FACIAS a solicitat Ministerului Agriculturii să intervină urgent pentru a salva fermierii români şi producţia autohtonă de alimente şi să ne spună:

Cum îi ajută pe fermierii români să se adapteze la poziţiile dominante din piaţă;

Ce sisteme de calitate sunt implementate la producători;

Care sunt planurile de dezvoltare pe 10-15 ani, şi pe cicluri electorale, de doar 4 ani;

Când va introduce legislaţie coerentă pentru sprijinirea producătorilor români;

Ce programe are pentru producătorii români care vor să se asocieze.

Ministerul Agriculturii are obligaţia să actioneze pentru a-i sprijini pe producătorii români, altfel încât în anii care urmează deficitul comercial în privinţa produselor alimentare să scadă, iar românii să poată consuma mai multe produse autohtone de calitate, la preţuri competitive.

Statul trebuie să îşi poată îndeplini eficient unul dintre rolurile sale fundamentale, acela de a-şi proteja cetăţenii, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro