INTRĂ ÎN LUPTĂ LA NUMAI TREI ZILE DE LA BREXITBoris Johnson nu vrea să respecte regulile UE pentru un acord de liber-schimb

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Boris Johnson

Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a respins ieri, la doar trei zile de la ieşirea oficială a ţării sale din UE, alinierea cerută de Bruxelles la reglementările Uniunii Europene ca preţ al unui acord de liber-schimb.

Cele două părţi au la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 11 luni ca să negocieze acordul.

Premierul de la Londra şi negociatorul UE, Michel Barnier, şi-au prezentat, fiecare, obiectivele legate de viitorul relaţiilor după Brexit.

Michel Barnier a informat: "Vom negocia cu bună credinţă. Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu Parlamentul European şi cu Consiliul. Sarcina noastră va fi să ne apărăm şi să promovăm interesele cetăţenilor şi ale Uniunii noastre, încercând, în acelaşi timp, să găsim soluţii care să respecte alegerile Regatului Unit. Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial ambiţios, ca pilon central al parteneriatului nostru, acord care va privi eliminarea tuturor taxelor vamale şi a cotelor bunurilor schimbate cu continentul european".

Oficialul UE a avertizat, însă, că UE nu va accepta apariţia unei economii dereglementate "la uşa sa", care să profite "de avantaje concurenţiale neloiale". Barnier a subliniat: "Nu vom fi naivi".

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat: "Este timpul să începem lucrul. Timpul este scurt. Vom negocia în mod echitabil şi transparent, dar vom apăra interesele UE şi ale cetăţenilor noştri, până la sfârşit. Cu cât Regatul Unit vrea să fie mai apropiat de reguli, cu atât accesul pe piaţa unică va fi mai uşor. E o problemă de echitate".

Premierul britanic i-a răspuns, însă, că Regatul Unit nu va fi obligat să se alinieze la reglementările UE ca să obţină un acord de liber-schimb cu Bruxelles-ul. Acesta a spus: "Vom împiedica noi, oare, maşinile italieneşti sau vinul german să intre în această ţară fără taxe vamale din cauza lipsei alinierii UE la reglementările britanice cu privire la beţele de plastic de ames-tecat cafeaua sau concediul de maternitate? Bineînţeles că nu. Sper că prietenii noştri vor înţelege că este inutil ca un acord de liber-schimb să implice o acceptare a tuturor regulilor UE cu privire la concurenţă, subvenţii, protecţie socială, mediu sau altele".

Negocierile dintre Londra şi Bruxelles vor fi lansate la începutul lunii martie. Boris Johnson refuză să prelungească după data de 31 ianuarie perioada de tranziţie în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Accesul la piaţa unică a continentului este crucial pentru Londra, deoarece UE rămâne principalul său partener comercial. Dacă părţile nu ajung la un acord, vor reveni la cadrul de reglementare al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar fi mult mai penalizator.

Comisia Europeană a făcut primul pas în vederea începerii negocierilor cu Regatul Unit

Comisia Europeană a adresat, ieri, Consiliului UE o recomandare de des-chidere a negocierilor privind noul parteneriat cu Regatul Unit. Această recomandare se bazează pe orientările şi concluziile deja existente ale Consiliului European, precum şi pe declaraţia politică din octombrie 2019 ce vizează UE şi Regatul Unit, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Recomandarea include o propunere cuprinzătoare de directive de negociere, care defineşte domeniul de aplicare şi condiţiile viitorului parteneriat pe care Uniunea Europeană îl are în vedere cu Regatul Unit. Aceste directive acoperă toate domeniile de interes pentru negocieri, inclusiv cooperarea comercială şi economică, aplicarea legii şi cooperarea judiciară în materie penală, politica externă, securitatea şi apărarea, participarea la programele Uniunii şi alte domenii tematice de cooperare. Un capitol dedicat guvernanţei oferă o prezentare generală a unui cadru cuprinzător de guvernanţă care să acopere toate zonele de cooperare în domeniul economic şi al securităţii, potrivit comunicatului.

În calitate de negociator din partea UE, Comisia intenţionează să continue lucrările în strânsă coordonare cu Consiliul şi grupurile sale de pregătire, precum şi cu Parlamentul European, aşa cum s-a întâmplat în timpul negocierilor privind Acordul de retragere.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS