Investitorii de pe piaţa criptomodenelor au pierdut, în ultimul an, peste 2.000 de miliarde de dolari

V.G.
Macroeconomie / 12 noiembrie 2022

Investitorii de pe piaţa criptomodenelor au pierdut, în ultimul an, peste 2.000 de miliarde de dolari

Preţurile criptomonedelor au atins nivelurile maxime în urmă cu un an, iar investitorii au pierdut între timp peste 2.000 de miliarde de dolari, sectorul fiind afectat de probleme macroeconomice, forţe din piaţă şi scandaluri, transmite CNBC.

În urmă cu un an, în această săptămână, investitorii descriau bitcoin ca viitorul banilor şi ethereum drept cel mai important instrument de dezvoltare din lume.

Jetoanele nefungibile explodau, Coinbase se tranzacţiona la un record, iar echipa Miami Heat din NBA era tocmai în primul său sezon complet în redenumita arenă FTX Arena.

După cum se dovedeşte, aceasta a fost perioada de vârf a criptomonedelor. În cele 12 luni de când bitcoin a depăşit 68.000 de dolari pe unitate, cele mai valoroase două monede digitale şi-au pierdut trei sferturi din valoare, prăbuşindu-se alături de cele mai riscante acţiuni tehnologice.

Industria, odinioară evaluată la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, se află acum la aproximativ 900 de miliarde de dolari.

În loc să acţioneze ca o acoperire împotriva inflaţiei, care este aproape de maximul din ultimii 40 de ani, bitcoin s-a dovedit a fi un alt activ speculativ care se ridică atunci când susţinătorii sunt în spatele ei şi se prăbuşeşte atunci când entuziasmul se topeşte şi investitorii se sperie.

Platforma de criptomonede FTX este pe cale să ajungă în cărţile de istorie alături de o altă marcă, ce avea odată sigla pe o facilitate sportivă: Enron. Într-o clipită, săptămâna aceasta, FTX s-a scufundat, de la o evaluare de 32 de miliarde de dolari până la faliment, pe măsură ce lichiditatea s-a epuizat, clienţii au cerut retrageri şi bursa rivală Binance a renunţat la acordul neobligatoriu de a cumpăra compania.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a recunoscut joi că "a dat greş". Ieri, a demisionat din funcţia de CEO.

"Privind acum în urmă, entuziasmul şi preţurile activelor o luaseră mult înainte şi se tranzacţionau cu mult peste orice valoare fundamentală", a declarat Katie Talati, director de cercetare la Arca, o firmă de investiţii concentrată pe active digitale.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb