Investitorii îngrijoraţi de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului şi gazelor naturale

Bogdan Maioreanu, analist eToro
Companii / 20 septembrie

Investitorii îngrijoraţi de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului şi gazelor naturale

După o vară care a adus inundaţii intense în Europa de Vest şi în China, valuri de căldură şi incendii de vegetaţie în Europa de Sud, în America de Nord şi în regiunea subarctică, a devenit clar că încălzirea globală este o ameninţare serioasă.

Industria combustibililor fosili este adeseori acuzată de organizaţiile de mediu că nu face suficient pentru a combate schimbările climatice, însă mai nou se confruntă şi cu presiunea investitorilor. Mai mult de 20 de investitori globali importanţi, cu active gestionate în valoare de aproximativ 10.400 de miliarde de dolari, au publicat la sfârşitul săptămânii trecute un document care stabileşte aşteptările minime pentru ceea ce trebuie să includă planurile de tranziţie net zero ale companiilor de petrol şi gaze.

Un grup de companii europene de petrol şi gaze, printre care BP, Eni (E), Repsol (REP), Shell (RDS.A) şi TotalEnergies (TTE), au fost de acord să participe la un program pilot cu investitorii pentru a testa standardul, ceea ce sugerează că industria este cumva dispusă să îmbunătăţească situaţia actuală.

Giganţii din industria petrolului şi gazelor naturale sunt acum anchetaţi de Congresul american privind acuzaţiile că au dezinformat cu privire la rolul combustibililor fosili în încălzirea globală. În scrisorile trimise directorilor din industrie, Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor a solicitat documente interne ale companiilor şi e-mailuri privind politica legată de climă, începând cu anul 2015. În plus, directori de top de la Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX), BP şi Royal Dutch Shell (RDS.A) sunt chemaţi să depună mărturie luna viitoare. Ancheta a pornit iniţial de la Exxon după ce un lobbyist de rang înalt a fost surprins într-o înregistrare video secretă în care spunea că firma a luptat împotriva schimbărilor climatice prin intermediul unor "grupuri din umbră". Compania a negat acest lucru. Cu toate acestea, potrivit New York Times, într-o scrisoare adresată lui Warren Dodds, comisia este "îngrijorată de faptul că, pentru a-şi proteja profiturile [sale], industria ar fi condus un efort coordonat de răspândire a dezinformării pentru a induce în eroare publicul şi a împiedica luarea unor măsuri cruciale pentru a combate schimbările climatice".

La începutul săptămânii trecute, un raport al think-tank-ului Carbon Tracker a avertizat investitorii că societăţile de petrol şi gaze nu realizează încă "implicaţiile seismice" ale concluziilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie potrivit cărora, dacă omenirea îşi propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 C, nu sunt necesare investiţii în capacităţi noi de producţie de petrol şi gaze. "Companiile şi investitorii trebuie să se pregătească pentru o lume cu preţuri mai mici la combustibilii fosili, pe termen lung şi o industrie a petrolului şi gazelor mai mică, şi să recunoască acum riscul activelor neutilizate - active care vor fi eliminate înainte de sfârşitul duratei lor de viaţă economică - pe care această evoluţie le creează", a declarat Mike Coffin, unul dintre coautorii raportului. Acest risc poate depăşi o mie de miliarde de dolari. În luna mai, aceeaşi organizaţie a descoperit că niciuna dintre cele mai mari 10 companii petroliere din lume nu avea planuri complet aliniate la un buget de carbon net zero.

Un alt semnal de alarmă a venit din raportul Production Gap, care a calculat o scădere anuală a producţiei de combustibili fosili de 6% necesară pentru a respecta obiectivul de 1,5 grade C până în 2030. Cu toate acestea, planurile actuale indică o creştere a producţiei de 2% pe an până în 2030, ceea ce duce la o producţie mai mult decât dublă decât cea necesară pentru limita de 1,5°C.

Standardul net zero stabilit săptămâna trecută de Grupul Investitorilor instituţionali interesaţi de schimbările climatice - este rezultatul unui angajament între marile companii petroliere şi de gaze naturale şi peste 20 de investitori importanţi cu active de peste 10 trilioane de dolari. Standardul stabileşte aşteptări minime pentru firme într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce priveşte obiectivele privind emisiile, strategiile de decarbonizare, cheltuielile de capital, guvernanţa şi publicarea de informaţii. "Deşi nu a fost stabilit un termen limită pentru ca societăţile să adere la standarde, investitorii sunt dispuşi să voteze împotriva planurilor de tranziţie şi a numirii anumitor directori dacă consideră că consiliile de administraţie ale companiilor nu fac suficient în acest sens", a declarat Adam Matthews, şeful biroului de investiţii din cadrul Church of England Pensions Board. Un precedent a avut deja loc în luna mai a acestui an, când un investitor instituţional, activist de mediu, cu doar 0,02% din acţiunile Exxon a reuşit să obţină alegerea a trei noi directori după ce a criticat angajamentul redus al companiei de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Este încă neclar cum se poate realiza o scădere a producţiei de combustibil fosili pe termen scurt, deoarece în Europa preţurile energiei sunt în creştere din cauza penuriei combinate cu o cerere explozivă. Dar procesul început săptămâna trecută privind noul standard are ca scop crearea unui set clar de principii pentru a compara progresele înregistrate în întreaga industrie, ajutând investitorii să susţină liderii şi să-şi intensifice eforturile legate de cei care au rămas în urmă în procesul de decarbonizare. Planurile trebuie să ţină cont de toate efectele climatice care rezultă din activităţile companiilor, în toate diviziile, regiunile şi categoriile de capital, şi nu doar de o selecţie atentă a acestora, aşa cum se întâmplă în prezent.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă o industrie populară printre investitori. Potrivit sondajului Retail Investor Beat comandat de eToro, 37% dintre investitorii români sunt interesaţi de industria de petrol şi gaze, considerând că aceasta oferă una dintre cele mai bune oportunităţi în următoarele trei luni.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro