IOHANNIS, DE ZIUA UNITĂŢII GERMANE: "Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului"

G.D.
Politică / 3 octombrie

"Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului"

Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat, astăzi seară, la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane, a transmis că, în acest moment în care Europa se confruntă din nu cu un război, este momentul ca statele care împărtăşesc valorile democraţiei şi ale respectului pentru drepturile omului să îşi întărească coordonarea, solidaritatea şi unitatea, informează News.ro.

"Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntaţi cu flagelul războiului pe continent. Războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice", a transmis, astăzi seară, preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, procesul de reunificare şi reconstrucţie a Germaniei continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru depăşirea dificultăţilor actuale.

"Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarităţii, al democraţiei, al unităţii şi al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept "înţeleaptă şi vizionară" şi "o confirmare a proiectului de pace european". Astăzi, acest proiect este în pericol şi avem datoria să îl protejăm neîncetat", a mai transmis şeful statului.

Acesta consideră că pentru a putea face faţă actualelor provocări regionale şi globale, este necesar ca statele care împărtăşesc valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale respectului pentru drepturile omului să îşi întărească coordonarea, solidaritatea şi unitatea.

"România şi Germania se bucură de o relaţie privilegiată, de natură strategică, ce şi-a menţinut temeinicia. România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, cu un profund ataşament faţă de valorile europene şi euroatlantice. Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi", a mai afirmat Iohannis.

"Cooperarea strânsă dintre ţările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanţială, precum şi pe importante legături interumane", mai adaugă Preşedintele României.

"M-am bucurat de oportunitatea de a-l avea oaspete la Bucureşti pe Preşedintele Steinmeier, la începutul lunii mai, precum şi de a avea o primă întrevedere bilaterală cu Cancelarul federal Olaf Scholz la Bruxelles, în luna martie, urmată în iunie de vizita noastră comună, alături de Preşedintele Franţei şi premierul Italiei, la Kiev. Relaţiile româno-germane se bazează pe legături profunde între societăţile şi economiile noastre",a mai afirmat şeful statulu.

Acesta a evocat "puntea solidă" dintre România şi Germana.

"Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România şi-a adus o contribuţie însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică şi culturală a statului român", a mai afirmat preşedintele.

Acesta apreciază că "un instrument important de promovare a identităţii minorităţii germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România".

"Apreciem foarte buna desfăşurare a ediţiei din anul acesta, de la Berlin, şi aşteptăm deja ediţia de anul viitor, care va avea loc la Timişoara. Relaţia privilegiată dintre ţările noastre se bazează şi pe o componentă economică puternică. Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creştere faţă de anii precedenţi. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent. Germania este, totodată, al treilea investitor în economia românească, cu investiţii substanţiale realizate inclusiv în sectoare de vârf", a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a evocat şi "cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educaţiei, în special expertiza germană şi sprijinul pentru implementarea educaţiei duale, care este un factor-cheie în creşterea capacităţii de inserţie profesională a tinerilor".

"Continuarea proiectelor şi a iniţiativelor în acest domeniu creează sinergii între educaţie şi economie şi poate contribui substanţial la dezvoltarea cooperării noastre economice", a mai declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, "reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, şi proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reuşite care oferă cetăţenilor europeni şansa de a trăi în pace, libertate şi prosperitate, precum şi puterea de a depăşi dificultăţile şi provocările lumii actuale prin acţiune comună şi prin solidaritate".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar trebui sa ii multumiti URSS ului pentru aceasta unificare.... dar voi cu sanctiuni...

    1. Dupa sanctiuni vom multumi si Rusiei pentru unificarea cu Moldova...

    mars înapoi în nemtia tradatorule

     

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro