IOHANNIS: "Franţa este un partener şi un aliat esenţial pentru România în UE şi NATO"

Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2016

Preşedintele François Hollande vine la Bucureşti, în septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, că România are în Franţa un partener şi un aliat esenţial, adăugând că împreună "dorim să depăşim provocările actuale" şi "să reconstruim o Europă" care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor ei.

Klaus Iohannis a spus: "Franţa este astăzi un partener şi un aliat esenţial pentru România în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi la nivel global. Am fost şi suntem alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe ca fenomenul terorist sau schimbările climatice. Dorim să depăşim împreună provocările actuale şi să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunităţile viitorului. Determinarea României în acest sens şi ataşamentul nostru faţă de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme".

Preşedintele a mai spus că proiectul european trebuie să aibă în centrul său principiile solidarităţii şi unităţii, să răspundă concret aşteptărilor cetăţenilor europeni, iar "România este gata să lucreze substanţial, împreună cu Franţa şi cu toţi ceilalţi parteneri europeni, pentru reuşita acestui proiect".

Şeful statului a afirmat că aspectele legate de politica europeană şi parteneriatul strategic România-Franţa vor fi aprofundate, în septembrie, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui François Hollande.

Klaus Iohannis a precizat: "O Franţă puternică este în interesul României, aşa cum o Românie puternică, partener de încredere la nivel regional, european şi internaţional, este în interesul direct al Franţei. Mă bucur că voi avea prilejul să aprofundez toate aceste subiecte cu domnul preşedinte Hollande în luna septembrie, când va vizita România. Sunt convins că acesta va fi un moment de referinţă în consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez şi că vom conveni noi acţiuni şi proiecte, atât în plan bilateral, cât şi în direcţia coordonării noastre în cadrul Uniunii Europene".

Preşedintele a mai amintit colaborarea la nivel economic, cultural, dar şi la nivelul cercetării şi inovaţiei, menţionând proiecte precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, "care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare şi pe aplicaţiile acesteia".

De asemenea, şeful statului a mai evocat influenţa pe care Franţa a avut-o de-a lungul istoriei moderne a României şi a afirmat că, în prezent, România este statul european în care, fără a fi limbă oficială, limba franceză este vorbită de cel mai mare număr de cetăţeni, existând 25 de licee şi colegii naţionale francofone şi 115 filiere francofone în 33 de universităţi asociate Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb