Iohannis: "Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului"

T.B.
Politică / 2 august 2023

Iohannis: "Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, conform news.ro.

Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de Stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

"Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieţi au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată şi dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor consideraţi "indezirabili" de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportaţi, circa 11.000 şi-au găsit sfârşitul", a transmis preşedintele.

Klaus Iohannis apreciază că "genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului".

"Familii şi comunităţi întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferinţelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi. Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei", a mai transmis seful statului.

Potrivit acestuia, "prin informare şi educaţie, viitoarele generaţii vor trebui să conştientizeze că a comemora victimele este o datorie morală şi o manifestare firească a angajamentului nostru de a acţiona astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată".

"Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moştenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrăţişează diversitatea şi respinge discriminarea, care înţelege importanţa solidarităţii şi a empatiei şi care, în acelaşi timp, condamnă şi sancţionează cu fermitate orice formă de xenofobie", a mai afirmat Iohannis.

Acesta a făcut referire la promulgarea recentă a Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, "proiect care reconfirmă angajamentul privind apărarea memoriei".

"Am convingerea că, prin eforturi susţinute din partea autorităţilor şi a societăţii civile, acesta va avea o contribuţie consistentă la promovarea diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului. Holocaustul romilor readuce în atenţie manifestările rasiste şi discriminatorii cu care se confruntă şi astăzi minoritatea romă şi reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor", a mai transmis şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, "memoria noastră colectivă, din care face parte şi tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acţiunile statului român în respectarea, apărarea şi promovarea valorilor esenţiale ale democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane".

"Este important ca acţiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecţiilor istoriei noastre pentru sănătatea democraţiei, prin educaţie continuă şi programe care să ajute generaţiile tinere să cunoască trecutul aşa cum a fost. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre",m a mai afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit datelor oficiale, la 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea ţigănismului.

Conform Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit în Transnistria.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. "Genocidul împotriva romanilor"

  este si imprumutul Romaniei a 100 miliarde euro intre 2018 - 2013 

  1. erata 2018 - 2023

  Comemoram si romii care au fost deportati din Romania in timpul regimului de trista amintire al lui Carol al II . Persecutiile pe teme etnice si religioase au fost demarate inainte ca Ion Antonescu sa devina premier ,din stricta necesitate de a atenua prostiile militare ,diplomatice si economice generate de iresponsabilitatea si incompetenta lui Carol al II. Fundatura in care a impins Carol II Romania e total exprimata de Dictatul de la Viena ,de confiscarea campurilor petroliere si rafinariile de la Ploiesti ,a fabricilor ,a granelor etc . Am fost pe punctul de a fi anihilati ca popor din cauza absurditatii dictaturii lui Carol II ,chiar si Antonescu avea o marja limitata de manevra fata de acel despot ! Progromurile au fost facute de militii fasciste ,indrumate de SS istii germani . Cazul cu deportarea nu e deplin clar (desi avem institute berechet care sunt pe istorie) ,deci a fost deportare ,poate nu stiau ce soarta li se pregatea acelor oameni nevinovati .

  Despre ce condamnare a HOLOCAUSTULUI impotriva ROMILOR vorbiti domnule asazis PRESEDINTE,cand iata sub presidentia dumneavoastra se perpetueaza HOLOCAUSTUL impotriva ROMILOR. Si culmea,cei care il perpetueaza sunt cei din PARTIDUL care va sustine si v-a facut PRESEDINTE. Cum explicati faptul ca in SECOLUL 21,o femeie de ETNIE ROMA,a NASCUT in fata spitalului,iar PRIMARUL PNL,si DOCTORA numita politic ca meneger de catre PNL,mai sunt inca in functie,iar MEDICII care ereau de GARDA in acel moment in SPITAL,au ACTIONAT ca si doctorul MENGELE, CULMEA,cu dua zile inainte,in SPITALUL GROAZEI din URZICENI,un tanar a fost trimis sa MOARA ACASA,din NEPASAREA si INCOMPETENTA medicilor din acest SPITAL. COLONIA pe care o CONDUCETI,a revenit in EPOCA PIETREI,unde VRACII asistau totusi femeile la nastere. CURAT MURDAR,COANE FANICA.!

  Lasa ca prospera acum prin toata lumea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb