IOHANNIS:"Resping orice demers de numire în funcţii publice a persoanelor fără experienţă în domeniul în care sunt propuse"

J.P.
Politică / 27 noiembrie 2020

"Resping orice demers de numire în funcţii publice a persoanelor fără experienţă în domeniul în care sunt propuse"

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat cu premierul Ludovic Orban în urma cazului de la Mureş, semnalat de presă, şi i-a cerut accelerarea procesului de audit în sfera administraţiei publice, conform Agerpres.

"Resping categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziţii importante în structurile centrale sau locale ale administraţiei să fie promovaţi oameni mediocri, fără experienţă, impostori sau alte persoane care nu deţin calităţile şi calificările necesare. (...) În urma cazului de la Mureş, semnalat de mass-media, am avut o discuţie cu prim-ministrul Ludovic Orban despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administraţiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucţia României pe baze şi valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care ţin de competenţă şi respectarea legii", precizează şeful statului, într-o declaraţie de presă cu privire la numirile în funcţii publice.

Potrivit preşedintelui Iohannis, "considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcţionare a statului este apanajul unei mentalităţi învechite şi reprezintă totodată un afront adus cetăţenilor şi o frână în dezvoltarea oricărei societăţi democratice".

"Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care îşi găseşte facil locul o clientelă politică incompetentă. Toate partidele trebuie să înţeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetăţeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat şi pentru care românii mi-au acordat susţinerea lor. Este imperativ ca funcţia publică să îşi recapete credibilitatea şi demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administraţie sunt promovaţi şi foarte mulţi profesionişti, oameni integri şi dedicaţi. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel naţional excepţii, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituţii îşi îndeplinesc misiunea publică", afirmă şeful statului.

El subliniază că nu există nicio justificare pentru promovarea unor persoane care nu deţin competenţele necesare.

"Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorităţi şi instituţii locale, conduse de persoane care aplică, îşi asumă şi răspund, inclusiv în faţa legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu deţin competenţele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să îşi îndeplinească atribuţiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat", subliniază Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. transformat peste noapte din primar-profesor-anonim în președinte-de-colonie respinge „orice demers de numire în funcții publice a persoanelor fără experiență în domeniul în care sunt propuse”.

  M-a cuprins așa o stare de stimă când am citit această declarație. Doar că eu sunt mai deosebit, stimele la mine manifestându-se prin bă...ni zgomotoase și frumos mirositoare.  

  Probabil că numirea domniei sale în funcția pe care o ocupă acum s-a făcut pe baza vastei experiențe comerciale din domeniul imobiliar și a tranzacțiilor de ... diverse „mărfuri” ... cu diverși parteneri străini.

  1. Ce credeti ca i-a spus TEUTONUL lui Orban.Ba,asa de prosti sunteti ma,de nu stiti cum sa faceti sa nu afle romanii ca in toate functiile cheie din stat puneti PNListi.? Faceti ba treaba pe muteste si puteti sa puneti toti PROSTII din PNL in orice functie dar sa nu mai afle romanii ca altfel va ia dracu.!

  Si cu tinerii absolventi ce facem don presedinte?

  Ii trimitem cativa ani la munca pe dincolo, sau pe aici pe la noi, sa fie platiti cu salariul minim?

  Tu gandesti inainte sa spui ceva? Nu prea sti sa spui ce vrei. 

  DE MULTE ORI NU-I TOT UNA ZISA CU FĂCUTA ...!!!!

  Ce experiența ATE primul premier al României nominalizat din Somaj. Este unicat ! Nici in republicile bananiere nu a fost posibil așa! Sica este sluga perfecta! La prima alegere a cvasi profesorul iohanis , desi Sica s-a implicat total iohanis l-a tras pe dreapta, dar Sica s-a întors in genunchi! Groaznic!

  Interesează pe cineva ce respinge și ce nu respinge marele Dulap? Ne-ar fi interesat să-l de-a afara pe Orban cu șuturi in cur. Opiniile lui Klaus nu ne interesează, facem un pishu pe ele.

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro