IOHANNIS:"Suntem preocupaţi de situaţia de securitate din vecinătatea noastră"

J.P.
Politică / 12 ianuarie

"Suntem preocupaţi de situaţia de securitate din vecinătatea noastră"

România este preocupată de situaţia de securitate din vecinătatea sa, generată de desfăşurarea "masivă" a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi de implicaţiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică, a transmis, miercuri, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat necesitatea dezescaladării concrete, în teren, conform Agerpres.

"România se implică activ în procesele cu miză strategică la nivelul NATO şi UE în ceea ce priveşte evoluţiile din Vecinătatea estică şi regiunea Mării Negre. Suntem, în mod firesc, preocupaţi de situaţia de securitate din vecinătatea noastră, generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi de implicaţiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică", a afirmat şeful statului, la reuniunea de la Palatul Cotroceni.

El a amintit că miercuri are loc o interacţiune importantă, în formatul Consiliul NATO - Rusia, complementară dialogului strategic americano-rus de la începutul săptămânii, despre care autorităţile române au fost informate în timp real.

"Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care am susţinut-o constant, trebuie să constea atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi în deschiderea, pe această bază, pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent principiile, valorile şi angajamentele care reprezintă fundamentul Alianţei. Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situaţiei de securitate. Ameninţarea cu folosirea forţei, precum şi punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile. Susţinem, totodată, necesitatea continuării consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în mod coerent şi cuprinzător pe întregul Flanc Estic, inclusiv şi în special în regiunea Mării Negre", a adăugat Iohannis.

Potrivit acestuia, Summitul NATO de la Madrid din luna iunie va reprezenta punctul culminant pentru adoptarea unor decizii-cheie pentru viitorul Alianţei, iar România este deja implicată activ şi constructiv.

"Principala decizie va privi noul Concept Strategic al NATO, prin care Alianţa va continua adaptarea la noile provocări şi îşi va consolida profilul", a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat că la nivelul Uniunii Europene, în discuţiile asupra Busolei Strategice, România va urmări menţinerea nivelului ridicat de angajament în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comune.

"Aprofundarea cooperării NATO-UE şi complementaritatea celor două organizaţii, cu evitarea oricărei duplicări, rămân esenţiale în acest exerciţiu. Conceptul de autonomie strategică a Uniunii trebuie să aibă în vedere aceşti parametri şi să fie mai bine conectat de cel al rezilienţei strategice a Uniunii şi a statelor membre", a subliniat Klaus Iohannis.

El a menţionat, în context, obiectivul operaţionalizării depline a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Acelasi limbaj de lemn european-globalist cu influentze de tip masonic! Bineinteles ca nu le spune de la el, neavand capacitatea asta, ci doar le citeste ca Ceasca de pe hartie sau de pe prompter!

    mai bine preocupaţi decât ocupaţi , mai bine pregătiţi decât preocupaţi, mai bine apţi decât pregătiţi

    Ei domnule Johanis, pe aici este domeniul de activitate al unui presedinte de stat si nu in mizeria serviciilor, de facere si desfacere a "aliantelor" si guvernelor.

    Scoateti Romania la lumina, asa ca polonezul cu discursul sau, cu capul sus sau mai mult, batos si neinduplecat, ca nemtii au destula predispozitie la asa ceva. Daca am ales un neamt acolo.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro