Ionuţ Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2011

Ionuţ Costea, EximBank: Vom asista la accelerarea atragerii fondurilor europene

Exporturile au înregistrat o creştere importantă anul trecut, în special cele pe care ţara noastră le-a derulat cu parteneri din statele din afara Uniunii Europene, ne-a declarat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, într-un interviu. Chiar dacă segmentul schimburilor comerciale va urma un trend ascendent în acest an, preşedintele EximBank este de părere că acesta nu va putea să antreneze singur creşterea economică, din cauza ponderii destul de reduse în produsul intern brut (PIB), de 30%. În schimb, creşterea economică poate veni din atragerea şi utilizarea fondurilor europene, ca sursă de investiţii. În acest sens, Ionuţ Costea este optimist şi crede că din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene.

Reporter: Cum caracterizaţi primul trimestru al acestui an?

Ionuţ Costea: Datele statistice privind evoluţia economiei din ultimul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o uşoară creştere economică, şi semnalele pe care le primim din partea mediului de afaceri ne determină să fim optimişti în privinţa evoluţiei economiei în primele trei luni ale acestui an şi pentru întregul an. Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieşi din zona negativă.

Reporter: Potrivit datelor INS, exporturile au crescut în ianuarie 2011 cu 51,8% faţă de luna ianuarie din 2010. Care credeţi că au fost motivele pentru care exporturile au crescut?

Ionuţ Costea: Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exportul a constituit singurul segment economic care a mers "contra curentului". Există mai mulţi factori care au contribuit la această evoluţie. Pe de o parte, ieşirea treptată din recesiune a pieţelor europene, unde se plasează principalii parteneri externi ai companiilor româneşti, a determinat o revenire la nivelul cererii. Apoi, a existat o stabilizare a cursului de schimb în jurul unui nivel de echilibru. Însă, ceea ce este poate mai important, s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale cu parteneri din state non-UE. Pe acest segment s-a înregis-trat în 2010 un ritm de creştere de aproape 40% pe an, faţă de circa 25% în relaţia cu ţările membre UE. Acesta este un semnal extraordinar şi vă pot spune că multe dintre firmele care vin la EximBank încearcă să reia contactele pe care le aveau cu parteneri din zonele altădată tradiţionale pentru România, precum statele arabe.

Ionuţ Costea: Şi asta pentru că această perioadă de criză a arătat că dependenţa exportatorilor de piaţa europeană, care are o pondere de aproape 73% în totalul pieţelor de desfacere pentru produsele româ-neşti, poate avea şi consecinţe mai puţin benefice atunci când se produc turbulenţe. Astfel, o parte din întreprinzătorii români au înţeles că trebuie să-şi diversifice portofoliul de clienţi externi în care să includă şi parteneri din state non-UE.

Reporter: Credeţi că exporturile mai pot impulsiona creşterea economică în acest an?

Ionuţ Costea: Exporturile au făcut într-adevăr o figură frumoasă în 2010 şi, chiar dacă vor continua ace-eaşi tendinţă şi anul acesta, nu vor putea singure să antreneze creştere economică dată fiind ponderea destul de redusă în produsul intern brut, de circa 30%. Cred că în această perioadă, în care sunt căutate soluţiile cele mai potrivite pentru readucerea PIB la valori pozitive, accentul trebuie să cadă pe accelerarea atragerii fondurilor europene, ca sursă de investiţii şi, mai departe, de creştere economică. Este clar faptul că fără o infuzie de capital nu se poate vorbi despre o dezvoltare economică sustenabilă. De aceea, eventuala intrare pe piaţă a celor aproape 20 de miliarde de euro alocaţi Româ-niei, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative la nivelul companiilor şi, mai departe, la nivel macroeconomic. Cred că începând din acest an vom asista cu adevărat la o accelerare a atragerii fondurilor europene pentru că se vor face eforturi atât din partea autorităţilor - care lucrează la simplificarea mecanismelor şi la standardizarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesarea fondurilor europene - cât şi din partea întreprinzătorilor. În plus, la fel ca şi EximBank, instituţiile bancare se concentrează tot mai mult pe sus-ţinerea acestui gen de proiecte.

Reporter: Cum a fost anul 2010 pentru Eximbank?

Ionuţ Costea: Pe fondul unei lipse de lichidităţi la nivelul companiilor şi adaptării portofoliului de produse şi servicii la nevoile companiilor, banca a reusit să-şi îmbunătăţeas-că indicatorii financiari.

Portofoliul de credite şi garanţii s-a majorat cu aproape 15% faţă de 2009, înregistrând în acelaşi timp o dublare faţă de finele anului 2008. Garanţiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2008.

La atingerea aces-tor rezultate au contribuit mai mulţi factori. Pe de o parte, contextul de pe piaţa financiar-bancară, caracterizat printr-o restrângere a creditării, a determinat întreprinzătorii să se orienteze mai mult către oferta specifică a EximBank. Faptul că deţinem în portofoliu produse cu caracter de ajutor de stat a constituit un avantaj pentru noi. Spre exemplu, numărul societăţilor comerciale care au aplicat pentru credite cu dobândă subvenţionată a înregistrat o creştere substanţială.

De cealaltă parte, a devenit evident că, pentru a putea răspunde solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, trebuie să facem o serie de schimbări în modul de lucru. Aşa că am continuat procesul de reorganizare a activităţii derulat în bancă, proces care a avut ca axe principale reducerea cheltuielilor şi mai ales optimizarea fluxurilor interne. Am simplificat procedurile de acordare a garanţiilor de stat cu valoare de până la 1,5 milioane de euro, schimbare în urma căreia timpul de răspuns se poate reduce la numai 10 zile. Această decizie produce deja efecte, numărul băncilor comerciale şi al companiilor care apelează la EximBank pe acest segment fiind în continuă creştere.

Reporter: Cum aţi descrie dinamica creditelor solicitate de IMM-uri anul trecut?

Ionuţ Costea: Pe acest segment nu am înregistrat fluctuaţii spectaculoase, cererea pentru credite din partea IMM-urilor menţinându-se la nivelul înregistrat în 2009. Oricum, finanţările pentru firmele mici şi mijlocii au deţinut anul trecut o pondere de aproape 40% în portofoliul de credite al EximBank, cele mai multe cereri venind din domeniul indus-triei prelucrătoare.

Reporter: Ce aşteptări are Eximbank pentru acest an?

Ionuţ Costea: Susţinerea dezvoltării şi creşterii competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii şi a societăţilor comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene reprezintă două dintre priorităţile strategice ale EximBank pentru anul acesta. Ne aşteptăm la o creştere atât a numărului de IMM care ne aleg ca partener, cât şi a numărului de proiecte "europene" care beneficiază de facilităţi din partea EximBank, fie că acestea sunt credite sau garanţii.

Reporter: Eximbank a devenit membru al Asociaţiei Europene a Băncilor Publice. Ce reprezintă acest lucru pentru Eximbank şi care credeţi că va fi impactul pe care îl va avea în procesul de creditare a proiectelor cu finanţare europeană?

Ionuţ Costea: Intrarea în acest "club european al băncilor publice" aduce EximBank mai aproape de instituţiile europene, lucru care va facilita deschiderea unui canal de informare important pentru atingerea obiectivului de susţinere a companiilor în demersul lor de atragere a fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, pe care banca şi l-a propus.

Reporter: De curând aţi demarat o acţiune privind un parteneriat cu băncile comerciale privind garanţiile acordate clienţilor. Care sunt băncile cu care doriţi să încheiaţi un parteneriat?

Ionuţ Costea: În acest moment, EximBank are încheiatate parteneriate cu majoritatea băncilor prezente pe piaţa românească. Scopul proiectului pe care l-am demarat anul acesta este de a identifica cele mai potrivite modalităţi de colaborare. Ne dorim ca băncile comerciale să cunoască oferta noastră şi să ştie că EximBank deţine în portofoliu produse ce pot completa avantajos ofertele lor, fără să interacţioneze la nivel concurenţial cu acestea. Am găsit deschidere şi disponibilitate de colaborare la toţi partenerii noştri, iar semnalele pe care le-am primit până acum sunt încurajatoare.

Cred că 2011 va fi un an în care PIB va ieşi din zona negativă.

Exportul a constituit singurul segment economic care în 2010 a mers "contra curentului".

Eventuala intrare pe piaţă a celor aproape 20 de miliarde de euro alocaţi României, până în 2013, de Uniunea Europeană va putea produce schimbări semnificative.

Portofoliul de credite şi garanţii s-a majorat cu aproape 15% faţă de 2009, înregistrând în acelaşi timp o dublare faţă de finele anului 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro