IONUŢ DUMITRU, ECONOMIST:"Incertitudinile la nivel politic au afectat deja costurile de finanţare"

Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2020

Ionuţ Dumitru

Ionuţ Dumitru

Situaţia economică este deja dificilă, în proces de recuperare după şocul suferit în trimestrul II, când economia a fost puternic afectată de închiderea activităţii în mai multe sectoare şi de măsurile de distanţare socială, evidenţiază economistul Ionuţ Dumitru.

Specialistul ne-a precizat: "Este evident că acum investitorii se uită la câteva decizii pe care Guvernul le ia sau trebuie să le ia cu privire la majorarea pensiilor, a alocaţiilor. În acest context, o criză politică nu este o veste bună, mai ales că avem alegeri parlamentare într-un orizont apropiat.

Prima întrebare pe care o pui ca investitor în acest moment este care e sensul unei moţiuni de cenzură cu câteva luni înainte de alegerile generale. Nu are niciun sens să demiţi Guvernul cu două luni înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare, mai ales în acest moment când încă ne luptăm cu criza sanitară şi economică. Demiterea Guvernului ar însemna un guvern interimar. Mă îndoiesc că mai putem avea un guvern cu puteri depline până la alegerile parlamentare. Un guvern interimar nu are capacitatea de a emite ordonanţe de urgenţă, iar acest fapt va avea consecinţe importante asupra economiei", consideră Ionuţ Dumitru. Domnia sa afirmă că adoptarea moţiunii de cenzură nu va afecta capacitatea guvernului de a se împrumuta din piaţă, dar credibilitatea şi costurile de finanţare vor fi afectate: "Deja sunt afectate. Dacă ne uităm la ultimele licitaţii pentru titlurile de stat, incertitudinile la nivel politic au afectat deja costurile de finanţare. Ministerul de Finanţe nu a mai putut să împrumute sumele pe care şi le-a propus şi se simte o oarecare tensiune în pieţele financiare, legată de criza politică, ce se prefigurează, şi de incapacitatea guvernului de a modifica creşterea pensiilor. Aceasta este o decizie cheie care va afecta perspectiva pe termen mediu şi lung a finanţelor publice: dacă Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe sau va fi doar un guvern interimar, iar Parlamentul va respinge rectificarea bugetară sau o va modifica, aşa cum a făcut şi cu ordonanţa privind etapizarea dublării alocaţiilor, şi să vină cu majorare de 40% privind punctul de pensie. O astfel de decizie ar avea consecinţe devastatoare pentru finanţele publice".

Domnia sa atrage atenţia că agenţia de rating Fitch ne-a dat un ultim avertisment cu prilejul recentei evaluări, în care practic ne spune că, dacă punctul de pensie va fi majorat cu 40%, ratingul de ţară va fi în pericol de diminuare drastică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Blat bla bla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
aages.ro

Curs valutar BNR

05 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8088
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9770
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7845
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6640

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro