IONUŢ DUMITRU, ECONOMIST:"Problema majoră a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB în septembrie"

J.P.
Miscellanea / 19 noiembrie 2020

"Problema majoră a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB în septembrie"

Actualizare

Ionuţ Dumitru: "Problema majoră a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB în septembrie. Aţi văzut rectificarea bugetară, la rectificări deficitul a tot crescut şi suntem acum la 9,1% (estimare oficială pentru finalul anului - n.r.). Estimarea noastră a fost de la început 9,5% şi se pare că estimările oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar să avem un deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evoluţii la nivelul crizei sanitare şi impactul lor în economie. Povara cheltuielilor publice este destul de mare, avem cheltuieli mari cu salariile şi asistenţa socială. Salariile se apropie de 12% din PIB, faţă de media europeană de 10%, în condiţiile în care veniturile fiscale din România sunt de 27% din PIB, versus media europeană de 40% din PIB. În total factura socială are un nivel foarte înalt, consumă cam toate veniturile din taxe şi impozite. Dacă s-ar majora pensiile cu 40%, am fi într-o situaţie inedită, fără precedent, în care să nu ne ajungă toate veniturile din taxe şi impozite să plătim salarii şi asistenţă socială, în primul rând pensii, ceea ce este o situaţie de negestionat, aş spune."

---

Ionuţ Dumitru, Economist Şef Raiffensen Bank, a declarat astăzi, în cadrul unei videoconferinţei organizată cu ocazia lansării Raportului "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2020", că nivelul de activitate economică din al treilea trimestru a fost mai mic cu 7,3%.

Ionuţ Dumitru: "La nivel economic, în primul rând în economia reală, s-a reluat creşterea economică rapid însă ceea ce putem realiza este că recuperarea este destul de lentă. Probabil că revenirea la un nivel de activitate pe care l-am avut înainte de criză se va face destul de întârziat, estimăm că undeva la începutul lui 2022 am putea reveni la nivelul de activitate din 2019.

Am avut o scădere probabil de 25% în zona agriculturii în trimestrul trei şi acest lucru a ţinut recuperarea la un nivel destuld e lent. Dacă ne comparăm cu alte state o să vedem că faţă de ultimul trimestru al anului 2019, în primele trei trimestre, am avut o scădere moderată faţă de celălalte state. Am avut primul trimestri care a fost pe plus, al doilea care a avut o contracţie destul de puternică care în comparaţie cu alte state a fost undeva în mijlocul clasamentului iar în trimestrul trei am avut o recuperare mai slabă decât în alte state. Dacă includem şi agricultura, nivelul de activitate economică din al treilea trimestru a fost mai mic cu 7,3% faţă de trimestrul patru din 2019. Astfel, agricultura a făcut o diferenţă dar şi fără agricultură dinamica din trimestrul trei a fost mai slabă decât în alte state."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro