IRAK:Moqtada Sadr cere un termen limită pentru dizolvarea parlamentului

S.B.
Internaţional / 11 august

Moqtada Sadr cere un termen limită pentru dizolvarea parlamentului

Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr a cerut miercuri instanţelor dizolvarea parlamentului până la sfârşitul săptămânii viitoare, făcând apel la susţinători să îşi continue protestul sit-un din apropierea clădirii parlamentului, informează Agerpres.

Irakul este din nou cufundat într-o criză politică gravă, marcată de schimburi verbale şi escaladări între cei doi poli ai şiismului politic.

Susţinătorii lui Moqtada Sadr au invadat sediul parlamentului la sfârşitul lunii iulie, pe care l-au ocupat pentru scurt timp, după care şi-au transferat tabăra în grădinile instituţiei. Sadr a cerut dizolvarea parlamentului şi alegeri legislative anticipate. A doua zi, adversarii săi din Cadrul de Coordonare - o coaliţie influentă formată din facţiuni şiite pro-iraniene - i-au acceptat cererea cu anumite condiţii.

"Unii ar putea spune că dizolvarea parlamentului necesită o sesiune parlamentară", a scris Sadr pe contul său de Twitter. Unele grupări, însă, care preferă să împartă puterea şi să păstreze "corupţia", nu vor da ceda în această chestiune, a acuzat el.

Adresându-se "autorităţile judiciare competente", Moqtada Sadr a cerut dizolvarea parlamentului "într-un termen care să nu depăşească sfârşitul săptămânii viitoare". Aceasta i-ar permite preşedintelui "să stabilească data alegerilor anticipate, în condiţii pe care le vom anunţa ulterior".

Conform Constituţiei, o dizolvare a parlamentului necesită votul majorităţii absolute. Ea poate fi solicitată de o treime din deputaţi, sau de prim-ministru cu acordul preşedintelui ţării.

Sadr şi-a justificat apelul la justiţie amintind că toate termenele prevăzute de Constituţie pentru numirea unui nou preşedinte şi a unui nou şef de guvern nu au fost respectate după ultimele alegeri legislative din octombrie 2021. El le-a cerut foştilor săi deputaţi, precum şi susţinătorilor, să întreprindă acţiuni în justiţie pentru a cere această dizolvare.

La zece luni de la alegeri, Irakul încă aşteaptă desemnarea unui prim-ministru şi a unui preşedinte, pe fondul unor dispute politice.

Miercuri seara, într-un comunicat de presă publicat după cel al lui Moqtada Sadr, Cadrul de Coordonare a menţionat discuţii cu celelalte partide în vederea "accelerării nominalizării unui candidat la preşedinţie". Comunicatul face apel la forţele politice să "continue dialogul constructiv" pentru o soluţie la criză şi "să formeze un guvern capabil să facă faţă provocărilor (...) în special în domeniul energiei şi a penuriei de apă". Făcând aluzie la tabăra sadriştilor, fără a o numi, coaliţia face apel la "respectarea instituţiilor judiciare şi legislative" , pe care "să nu le împiedice să îşi exercite funcţiile constituţionale".

Cea mai recentă criză politică a avut loc atunci când tabăra sadristă a refuzat o candidatură pentru funcţia de prim-ministru prezentată de Cadrul de Coordonare la sfârşitul lunii iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro