Iranul ameninţă să-şi "reconsidere" angajamentele faţă de AIEA

D.B.
Internaţional /

Iranul ameninţă să-şi "reconsidere" angajamentele faţă de AIEA

Iranul se declară pregătit să-şi "reconsidere serios" angajamentele faţă de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), ca reacţie faţă de ameninţarea europenilor de a activa un mecanism prevăzut de Acordul de la Voena din 2015 în dosarul nuclear ce poate conduce la reimpunerea sancţiunilor ONU, relatează AFP.

Acordul în dosarul nuclear - care vizează să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor impuse Teheranului - este pe cale să se destrame în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în mai 2018 din pact.

Cele trei ţări europene membre ale Acordului de la Viena - Franţa, Regatul Unit şi Germania - au afirmat că vor să salveze tratatul, însă eforturile lor nu au dat roade până în prezent.

În noiembie, Parisul şi Berlinul au ameninţat cu declaşarea unui mecanism de rezolvare a diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena, care ar putea cpnduce la restabilirea saancţiunilor impuse de ONU, în urma unei serii de încălcări ale tratatului de către Iran.

Inspectorii AIEA prezenţi în Iran sunt însărcinaţi să urmărească aplicarea acordului internaţional din 2015.

Din mai, Teheranul a lansat o dezangajare treptată din acord, în ripostă faţă de retragerea Statelor Unite şi faţă de restabilirea şi multiplicarea sancţiunilor americane care asfixiază economia iraniană.

Prin aceste măsuri, Iranul vrea să exercite presiuni asupra celorlalte state parte ale acordului, pentru a-l ajuta să ocolească sancţiunile americane care au aruncat economia iraniană în recesiune.

Însă, după ultima măsură adoptată de Iran, la începutul lui noiembrie, care încalcă Acordul de la Viebna, Franţa şi Germania au avertizat că poate fi activat mecanismul prevăzut de text în cazul unor diferende.

Acest dispozitiv comportă însă numeroase etape şi ar dura probabil mai multe luni.

La final, el poate conduce până la un vot în Consiliul de Securitate al ONU în vederea deciderii faptului dacă Iranul poate beneficia în continuare de relaxarea sancţiunilor decisă prin acord.

Fostul preşedinte american Barack Obama a scris o scrisoare în care afirmă "accept îmbogăţirea (uraniului) a Iranului, în prezent negociem", a declarat preşedintele Parlamentului iranian.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS