Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

Iranul ameninţă să-şi "reconsidere" angajamentele faţă de AIEA

D.B.
Internaţional /

Iranul ameninţă să-şi "reconsidere" angajamentele faţă de AIEA

Iranul se declară pregătit să-şi "reconsidere serios" angajamentele faţă de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), ca reacţie faţă de ameninţarea europenilor de a activa un mecanism prevăzut de Acordul de la Voena din 2015 în dosarul nuclear ce poate conduce la reimpunerea sancţiunilor ONU, relatează AFP.

Acordul în dosarul nuclear - care vizează să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor impuse Teheranului - este pe cale să se destrame în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în mai 2018 din pact.

Cele trei ţări europene membre ale Acordului de la Viena - Franţa, Regatul Unit şi Germania - au afirmat că vor să salveze tratatul, însă eforturile lor nu au dat roade până în prezent.

În noiembie, Parisul şi Berlinul au ameninţat cu declaşarea unui mecanism de rezolvare a diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena, care ar putea cpnduce la restabilirea saancţiunilor impuse de ONU, în urma unei serii de încălcări ale tratatului de către Iran.

Inspectorii AIEA prezenţi în Iran sunt însărcinaţi să urmărească aplicarea acordului internaţional din 2015.

Din mai, Teheranul a lansat o dezangajare treptată din acord, în ripostă faţă de retragerea Statelor Unite şi faţă de restabilirea şi multiplicarea sancţiunilor americane care asfixiază economia iraniană.

Prin aceste măsuri, Iranul vrea să exercite presiuni asupra celorlalte state parte ale acordului, pentru a-l ajuta să ocolească sancţiunile americane care au aruncat economia iraniană în recesiune.

Însă, după ultima măsură adoptată de Iran, la începutul lui noiembrie, care încalcă Acordul de la Viebna, Franţa şi Germania au avertizat că poate fi activat mecanismul prevăzut de text în cazul unor diferende.

Acest dispozitiv comportă însă numeroase etape şi ar dura probabil mai multe luni.

La final, el poate conduce până la un vot în Consiliul de Securitate al ONU în vederea deciderii faptului dacă Iranul poate beneficia în continuare de relaxarea sancţiunilor decisă prin acord.

Fostul preşedinte american Barack Obama a scris o scrisoare în care afirmă "accept îmbogăţirea (uraniului) a Iranului, în prezent negociem", a declarat preşedintele Parlamentului iranian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

EDUCAŢIA

De la tablă la tabletă
DTLAWYERS

Curs valutar BNR

05 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8336
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3448
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.2285

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie