Crypto

Iranul îi cere lui Joe Biden să ridice ''necondiţionat'' sancţiunile SUA impuse de Donald Trump

A.B.
Internaţional / 22 ianuarie

Iranul îi cere lui Joe Biden să ridice ''necondiţionat'' sancţiunile SUA impuse de Donald Trump

Noul preşedinte american Joe Biden trebuie să ridice ''necondiţionat' sancţiunile impuse Teheranului de predecesorul său, Donald Trump, pentru a salva acordul nuclear iranian, a avertizat vineri ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, relatează AFP şi Agerpres.

În 2015, Iranul şi Grupul celor şase (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat la Viena un Plan de acţiune comun şi cuprinzător (JCPOA) destinat să reglementeze problema nucleară iraniană după 12 ani de tensiuni.

Acest pact oferă Iranului o scutire de sancţiunile internaţionale, în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear şi a unor garanţii că nu încearcă să intre în posesia bombei atomice. Dar Teheranul a ameninţat că va anula acordul de când fostul preşedinte Donald Trump a scos unilateral Statele Unite din înţelegere în 2018, restabilind în acelaşi timp sancţiunile americane care fuseseră ridicate în baza acordului.

Reluarea sancţiunilor a aruncat Iranul într-o recesiune profundă. Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat în 2019 progresiv la majoritatea angajamentelor-cheie asumate la Viena.

Considerând că politica privind Iranul a predecesorului său a fost un eşec, Joe Biden şi-a anunţat intenţia de a readuce Statele Unite în acordul de la Viena. Însă el a condiţionat aceasta de o revenire în prealabil a Iranului la respectarea strictă a angajamentelor. Dar Teheranul solicită mai ales ridicarea sancţiunilor şi ca Washingtonul să îşi respecte toate obligaţiile.

''Noul guvern american poate salva în continuare acordul, dar numai dacă poate întruni la Washington o adevărată voinţă politică pentru a arăta că Statele Unite sunt pregătite să fie un partener de încredere pentru un efort colectiv'', a scris Mohammad Javad Zarif în rubrica sa la revista americană Foreign Affairs.

''Guvernul (Biden) trebuie să înceapă prin eliminarea necondiţionată a tuturor sancţiunilor impuse (Iranului) de la venirea lui Trump la putere'', a adăugat el.

''În schimb, Iranul va anula toate măsurile coercitive pe care le-a luat ca urmare a retragerii SUA din acord'', a dat asigurări Mohammad Javad Zarif, care avertizează şi împotriva oricărei încercări a noului preşedinte american de a ''smulge concesii'' Iranului.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. mare grijă bidon joi să nu ajuți să devină teheranul un phenian- nuclear în această regiune atât de pornită pe conflicte militare. Coreea de Nord oricum stă cuminte în acel colț al lumii, cu miile de kilometri de ocean Pacific la est.... ascultătoare fiind de două puteri nucleare din spatele său.

  1. Nu-ti face griji!Biden e mai al dracului decat Trump doar ca e invelit intr-un ambalaj mai politicos.

   BIDEU ???? Ambalaj politicos ciuruit de o mafie avida de putere si bani ce nu se uita deloc la numarul persoanelor ce trebuie sa moara.

   Iranul va fi atras de bideu in capcana razboiului in curind ! 

  bideut

  sa nu faci caca pe tine caci greul inca nu a inceput! 

  sa renunte neconditionat la imbogatirea uraniului

  egalitate de conditii 

  1. renunta dupa ce vor fi distrusi complet de israel....stai numai sa inceapa cu o "mica" problema....

   stiu ca e programat sa inceapa - final de aprilie si inceput de mai 2021

   li se ofera o sansa sa evite evenimentul

   dar ei nu dau semne ca doresc sa colaboreze 

  Saracul Bideu nu stie in ce se baga....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro