ISRAEL:Ministrul justiţiei prezintă controversata sa reformă

M.C.
Internaţional / 5 ianuarie 2023

Ministrul justiţiei prezintă controversata sa reformă

Noul ministru israelian al justiţiei, Yariv Levin, a anunţat ieri seară programul său de reforme ale sistemului judiciar care includ introducerea unei clauze "derogatorii" permiţând parlamentului să suspende deciziile Curţii Supreme, notează AFP, conform Agerpres.

Această reformă, prezentată în linii mari presei şi care urmează să fie supusă parlamentului la o dată încă necunoscută, urmăreşte creşterea puterii aleşilor în dauna celei a magistraţilor şi intervine într-un moment în care premierul Benjamin Netanyahu este judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri.

După alegerile din noiembrie şi negocieri îndelungate cu partidele ultra-ortodoxe şi de extremă dreaptă, Benjamin Netanyahu a format săptămâna trecută cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului care are ca proiect în special reformarea sistemului judiciar.

"Există judecători, dar există şi un parlament şi un guvern (...) Iar democraţia este în pericol când votăm în urne, dar de fiecare dată oameni nealeşi decid pentru noi", a declarat Levin presei.

Principala reformă propusă: introducerea unei aşa-numite clauze numite "derogatorii" care ar permite parlamentului, cu majoritate simplă de voturi, să anuleze o decizie a Curţii Supreme.

În Israel, unde nu există o Constituţie, Curtea Supremă poate abroga legile adoptate de parlamentari dacă ea consideră că acestea sunt contrare legilor fundamentale ale ţării. Or, introducerea unei "clauze derogatorii" ar permite parlamentului să repună în vigoare o lege abrogată de judecători.

"O lege adoptată de parlament nu mai poate fi anulată de un judecător", a declarat Levin.

Dacă deputaţii votează o imunitate judiciară pentru Netanyahu, iar Curtea Supremă invalidează apoi acel vot, introducerea unei "clauze derogatorii" ar permite menţinerea deciziei de anulare a procesului, au subliniat analiştii.

Un alt punct-cheie al reformei propuse: procesul de numire a judecătorilor care în prezent sunt numiţi de un complet de magistraţi, deputaţi şi avocaţi, sub supervizarea ministrului justiţiei. Levin doreşte "să pună capăt alegerii judecătorilor de către colegii lor" şi propune o pondere mai mare pentru deputaţi în aceste alegeri.

Pe Twitter, liderul opoziţiei Yair Lapid a denunţat imediat o reformă care, potrivit acestuia, "pune în pericol întregul sistem juridic al statului Israel".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb