Jens Stoltenberg: Doar 11 state membre ale NATO au atins ţinta de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în 2023

F.D.
Internaţional / 14 martie

Jens Stoltenberg: Doar 11 state membre ale NATO au atins ţinta de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în 2023

Statele membre ale NATO au continuat anul trecut să-şi crească bugetele apărării, să-şi dezvolte forţele şi capabilităţile şi să contribuie la operaţiunile, misiunile şi activităţile aliate, arată raportul pentru anul 2023 al secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres.

Ţinta alocării a cel puţin 2% din PIB pentru Apărare a fost atinsă anul trecut de 11 state membre ale NATO, număr care ar urma să crească anul acesta la 18 - din cele 32 de ţări membre, în urma aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă -, după ce în 2014 numai trei atingeau această ţintă.

Bugetele militare ale statelor membre în NATO au însumat anul trecut circa 1.100 de miliarde de dolari, din care două treimi, respectiv 67%, reprezintă bugetul SUA pentru Apărare, în timp ce PIB-ul SUA reprezintă mai mult de jumătate (53%) din PIB-ul total al statelor membre ale NATO. În termeni reali, pe ansamblul Alianţei, cheltuielile pentru apărare au crescut în 2023 cu 11% faţă de anul 2022.

"(În timp ce) războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, există un nou război în Orientul Mijlociu, iar aliaţii se confruntă cu o competiţie tot mai mare din partea statelor autoritare, inclusiv China. În plus, ne confruntăm în continuare cu o serie de alte ameninţări la adresa securităţii noastre, inclusiv terorismul, atacurile cibernetice şi schimbările climatice. Lumea a devenit mai periculoasă, dar NATO este mai puternică", scrie Stoltenberg în raport.

Susţinerea în continuare a Ucrainei de către NATO în războiul cu Rusia "nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securităţi", a indicat în document secretarul general al Alianţei. "Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin învinge, aceasta ar transmite un semnal periculos către alţi lideri autoritari în lume că-şi pot atinge obiectivele prin război şi violenţă", consideră Stoltenberg.

În acest timp, "China ne urmăreşte acţiunile cu atenţie", semnalează el. "China nu ne împărtăşeşte valorile, ne ameninţă interesele, iar Beijingul se aliniază tot mai mult Moscovei. Vom continua să facem comerţ şi să dialogăm cu China, dar trebuie să gestionăm riscurile şi să ne pregătim pentru o competiţie de durată", mai remarcă secretarul general aflat la finalul mandatului ce i-a fost prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

"Anul 2024 marchează a 75-a aniversare a Alianţei NATO. În toţi aceşti ani, legătura între Europa şi America de Nord a menţinut naţiunile şi popoarele noastre în siguranţă. La summitul de la Washington, în iulie, vom transmite un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi hotărâre - pentru a preveni războiul şi prezerva pacea", notează Stoltenberg în încheiere.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Ce pace ma? Intretineti un razboi care nu priveste NATO si nici UE. Ucraina nu este in NATO si nici in UE. America se prabusea economic si China ii lua fata. Ati pus UE sa va cumpere armele, dar UE nu avea ce sa faca cu armele vechi. Asa ca ati inventat un razboi. Nu va pasa de pace. NATO s-a transformat intr-o formatiune agresiva nu defensiva. UE isi saraceste proprii cetatenii pentru prosperitatea SUA. Totii isi maresc cheltuielile pentru a cumpara arme neglijand poporul si saracindu-l.

  1. esti pe linga . meri la somn

   Vorbesti in somn. Esti somnambul.

   Constatare corecta,

   chiar daca nu este "politic corect" 

   Șa final te-ai dat de gol că te referi la poporul sovietic, la poporul tău.

   f corect,dar mai sunt chibiti habarnisti care inafara de tastatura si volan,sunt parasutati de pe Marte,nu vad padurea din cauza tufisurilor,copacii le obtureaza complet viziunea sumara!

  Stoltenberg a fost un Secretar General al NATO foarte bun in vreme de pace chiar daca nu a reusit sa convinga natiunile componente sa creasca procentul din PIB.Cu Klaus Iohannis in frunte totul se va schimba rapid.Iohannis nu va fi un simplu purtator de mesaje .Presedintele Romaniei are cunoasterea de partea sa .Dealtfel nu are nici un contracandidat .Putini sau deloc , cu exceptia lui Iohannis , au chemarea (citeste cheful ) de a fi seful NATO.Razboiul bate la usa iar vechile prietenii cu rusii nu pot fi uitate atunci cind ne gindim la contracandidatii , inca inexistenti , ai lui Iohannis .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6028
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0722
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8507
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.1286

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb