JEROME POWELL CĂTRE CONGRESUL SUA:"Rezerva Federală este hotărâtă să reducă inflaţia şi poate să facă acest lucru"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 iunie

"Rezerva Federală este hotărâtă să reducă inflaţia şi poate să facă acest lucru"

În ultimele trei şedinţe, Fed-ul a urcat rata dobânzii de politică monetară cu 1,5%, măsură menită să domolească inflaţia, ce se află la maximul ultimilor 40 de ani

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a declarat ieri în faţa Congresului american că banca centrală a Statelor Unite este hotărâtă să reducă inflaţia şi poate să facă acest lucru, conform CNBC.

Preşedintele Fed a spus: "Înţelegem greutăţile pe care le provoacă inflaţia ridicată. Ne angajăm ferm să reducem inflaţia şi acţionăm rapid pentru a face asta. Avem atât instrumentele necesare cât şi hotărârea pentru a restaura stabilitatea preţurilor, pentru familiile şi companiile americane".

În plus, Powell a afirmat că situaţia economică este în general favorabilă, piaţa forţei de muncă fiind puternică şi cererea ridicată în mod constant. Totuşi, el a recunoscut că inflaţia este prea ridicată şi trebuie să scadă.

"În următoarele luni vom căuta dovezi convingătoare că inflaţia este în scădere. Anticipăm că ridicările constante ale ratelor (n.r. dobânzii-cheie) vor fi adecvate; ritmul acestor schimbări va continua să depindă de datele şi de evoluţia perspectivelor economice", a spus preşedintele Fed-ului, conform CNBC.

El a menţionat că războiul din Ucraina şi restricţiile impuse în China legate de Covid se adaugă la presiunile inflaţioniste, subliniind că este o problemă ce afectează multe economii, nu doar pe cea a Statelor Unite. În ultimele trei şedinţe, banca centrală din SUA a urcat rata dobânzii de politică monetară cu 150 de bază - 1,5% - măsură menită să domolească inflaţia, ce se află la maximul ultimilor 40 de ani. Doar săptămâna trecută Fed-ul a urcat rata cu 75 de puncte de bază, cea mai mare creştere din 1994 încoace.

Conform CNBC, Powell a subliniat că o politică monetară mai restrictivă a Fed-ului este un instrument eficient împotriva inflaţiei şi crede că economia este bine poziţionată pentru a face faţă ratelor mai mari ale dobânzilor. Estimările publicate după întâlnirea oficialilor Fed-ului de săptămâna trecută indică o rată a dobânzii-cheie de 3,4% până la finalul acestui an, faţă de intervalul actual de 1,5%-1,75%.

Pe de altă parte, oficialii băncii centrale a SUA şi-au redus semnificativ perspectivele de creştere economică pentru acest an, anticipând acum o creştere de doar 1,7% a PIB-ului, în scădere de la 2,8% faţă de estimările din martie.

Jerome Powell a subliniat în repetate rânduri că este nevoie de timp pentru ca măsurile de politică monetară luate de bancă să aibă efect. În plus, Fed-ul încearcă să tempereze economia fără să o împingă într-o recesiune, ceea ce în mod generic se numeşte o "aterizare uşoară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7525
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.3032

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro