Joe Biden cere un acord larg în Israel cu privire la schimbările sistemului judiciar promovate de guvernul Netanyahu

G.D.
Internaţional / 12 februarie 2023

Joe Biden cere un acord larg în Israel cu privire la schimbările sistemului judiciar promovate de guvernul Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a cerut să se ajungă la un acord larg în Israel cu privire la schimbările radicale ale sistemului judiciar impulsionate de guvernul de extremă dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, care au stârnit proteste la nivel naţional, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Parlamentul israelian ar putea începe luni procesul legislativ al rreformei judiciare, care ar spori influenţa guvernului în alegerea judecătorilor, slăbind în acelaşi timp puterea Curţii Supreme de a anula legile sau de a decide împotriva Executivului.

Proiectul de lege a provocat proteste la nivel naţional şi apeluri adresate guvernului să încetinească reforma şi să ajungă la un acord larg asupra planului său judiciar, despre care sondajele au arătat că are relativ puţin sprijin în forma actuală.

Într-un răspuns la o întrebare a New York Times, publicată astăzi, Biden a spus: "Geniul democraţiei americane şi al democraţiei israeliene este că ambele sunt construite pe instituţii puternice, pe controale şi echilibru, pe o justiţie independentă. Construirea consensului pentru schimbări fundamentale este cu adevărat importantă pentru a ne asigura că oamenii le acceptă, astfel încât să poată fi susţinute."

Netanyahu, care este judecat pentru fapte de corupţie pe care le neagă, a spus că schimbările sunt necesare pentru a restabili echilibrul între guvern, Knesset şi justiţie, pe care unii din coaliţia sa o acuză de elitism şi depăşirea puterilor sale de a interveni în sfera politică.

Criticii spun că schimbările ar da o lovitură fatală democraţiei israeliene, deoarece ar politiza justiţia şi ar submina independenţa judiciară, ceea ce ar putea face corupţia mai uşoară şi ar pune în pericol drepturile omului şi libertăţile civile.

Agravând dezbaterea deja aprinsă, astăzi, unul dintre principalii susţinători ai schimbărilor, ministrul Justiţiei, Yariv Levin, a declarat că o lovitură de stat din partea stângii care refuză să accepte victoria electorală a dreptei de 1 noiembrie este în desfăşurare, cu ajutorul Curţii Supreme, al unorjudecători şi funcţionari publici.

El s-a referit la o hotărâre a Curţii Supreme de vineri, care solicită lui Netanyahu şi guvernului său să depună un răspuns la o petiţie prin care se cere ca premierul să fie declarat incapabil din cauza situaţiei sale juridice.

Mulţi experţi juridici, economişti şi foşti oficiali economici şi de securitate, printre care se numără confidenţi şi persoane numite de Netanyahu, s-au declarat împotriva planurilor judiciare ale guvernului.

Şeful băncii centrale a Israelului le-a cerut parlamentarilor să protejeze independenţa instituţiilor israeliene, iar opoziţia face apel la israelieni să se alăture unei greve generale programată pentru luni.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb