Joe Biden invită liderul opoziţiei din Belarus la summitul democraţiei organizat de Casa Albă

G.B
Internaţional / 25 noiembrie

Svetlana Tihanovskaia

Svetlana Tihanovskaia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări şi teritorii la summitul virtual dedicat democraţiei din luna decembrie organizat de Casa Albă. Printre invitaţi se numără principalii aliaţi occidentali ai Statelor Unite, dar şi câteva surprize, printre care reprezentanţi ai guvernului din Taiwanul şi Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din Belarus, potrivit Digi24.

Preşedintele american a fost clar chiar de la începutul mandatului, în luna ianuarie, că lupta dintre democraţii şi autocraţii, acestea din urmă întruchipate în opinia sa de China şi Rusia, se află în centrul politicii sale externe

"Summitul pentru democraţie" reprezintă un angajament făcut de Joe Biden în campania electorală din 2020. Acesta va avea loc online 9 şi 10 decembrie, urmând ca o întâlnire faţă în faţă să fie organizată în 2022.

Lista ţărilor invitate a fost publicată în această săptămână pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Autocraţii nu au fost invitaţi

Deloc surprinzător, principalii rivali ai Washingtonului, China şi Rusia, nu figurează printre invitaţi. Nici Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO dar al cărei preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost calificat drept "autocrat" de către Joe Biden, nu figurează printre ţările participante. De asemenea, nici Ungaria condusă de premierul Viktor Orban nu a fost invitată, transmite Agerpres.

Din regiunea Orientului Mijlociu, Israelul şi Irakul sunt singurele ţări invitate la această întâlnire. Aliaţii tradiţionali arabi, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite vor fi absente.

Din Asia, vor participa aliaţii tradiţionali ai SUA, precum Japonia sau Coreea de Sud, considerate democraţii consolidate. Ţări precum Thailanda sau Vietnam nu au fost invitate.

Deşi nu a invitat Beijingul, preşedintele Biden a invitat Taiwanul. Prezenţa Taipeiului la summit-ul virtual ar urma să contribuie la menţinerea tensiunile deja ridicate cu China din ultimele săptămâni referitoare la destinul insulei.

De altfel, China a reacţionat joi la acest gest, numindu-l o "provocare" din partea Statelor Unite. Oficialii de la Beijing au transmis că nu va exista niciun compromis în ce priveşte Taiwanul, iar administraţia de la Washington "nu ar trebui să-şi facă nicio iluzie" legat de acest lucru.

Totodată, Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din Belarus, aflată în prezent în exil după ce Alexandr Lukaşenko a fraudat alegerile în defavoarea sa, a primit invitaţia preşedintelui american Joe Biden pentru a participa la Summitul Democraţiei din decembrie. Anunţul a fost făcut pe canalul oficial de telegram al acesteia.

Svetlana Tihanovskaia, în calitate de reprezentant al Belarusului, va vorbi pe 10 decembrie în secţiunea "Consolidarea democraţiei şi combaterea autoritarismului".

India, deseori denumită "cea mai mare democraţie a lumii", este invitată în pofida criticilor frecvente din partea apărătorilor drepturilor omului la adresa prim-ministrului său naţionalist Narendra Modi. Totodată, participă şi Pakistanul, în ciuda relaţiei dificile pe care o are cu Washingtonul.

Preşedintele Joe Biden a invitat însă Brazilia, care este condusă de controversatul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Din Europa, şi Polonia este reprezentată, în pofida tensiunilor recurente în relaţia dintre Varşovia şi Uniunea Europeană privind respectarea statului de drept.

Din partea continentului african, Republica Democratică Congo, Kenya, Africa de Sud, Nigeria şi Niger se numără printre ţările invitate.

Summitul democraţiilor din SUA, un moment al schimbării

"Numărul de ţări care suferă de "eroziune democratică" nu a fost niciodată la fel de mare ca acum", arată raportul din 2021 al Institutului Internaţional pentru Democraţie şi asistenţă electorală din Stockholm (IDEA). Acesta arată că 70% din populaţia globală trăieşte în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în ţări aflate în declin democratic, fiind înregistrate în multe state regresele în domenii precum independenţa guvernamentală şi judiciară, dar şi libertatea presei şi drepturile omului.

Pentru un prim summit "există motive întemeiate pentru a avea o gamă largă de actori prezenţi deoarece permite un schimb mai bun de idei", a declarat pentru AFP, înainte de publicarea listei, Laleh Ispahani din partea Open Society Foundation.

În opinia sa, mai degrabă decât să facă din acest summit o întâlnire anti-China, "ceea ce ar reprezenta o oportunitate pierdută", preşedintele Joe Biden trebuie să profite de aceste întâlniri care vor reuni atât lideri cât şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru "a aborda criza reprezentată de declinul sever al democraţiei în întreaga lume, inclusiv în cazul unor modele relativ puternice, precum Statele Unite".

Acest summit este organizat în contextul în care democraţia a suferit multe eşecuri în ultimele luni în ţări în care SUA şi-au pus mari speranţe: Sudan şi Myanmar, teatre ale unor lovituri de stat militare, Etiopia, pradă unui conflict ce riscă să ducă la dezintegrare sau chiar Afganistan, unde talibanii au revenit la putere ca urmare a retragerii americane, după 20 de ani de eforturi de democratizare.

De asemenea, Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista "democraţiilor în regres", în principal din cauza degradării din perioada administraţie Trump, potrivit raportului IDEA.

Ţara noastră şi Republica Moldova se numără printre ţările invitate.

Casa Albă a spus că summitul din acest an se va concentra pe trei subiecte cheie ale democraţiei:

-apărarea împotriva autoritarismului;

-combaterea corupţiei;

-promovarea respectării drepturilor omului.

De altfel, preşedintele american Joe Biden a spus în cadrul summitului G7din Marea Britanie, care s-a desfăşurat în iunie, că democraţiile occidentale sunt într-o cursă în care concurează cu guverne autocratice.

În lumina a cum a reuşit pandemia să afecteze democraţiile, summitul din decembrie este o oportunitate pentru ţările democratice de a fi îndrăzneţe şi de a regândi instituţii democratice vechi de secole, a punctat Casas-Zamora, secretarul general al IDEA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro