Joe Biden recunoaşte în mod oficial Insulele Cook şi teritoriul Niue

S.B.
Internaţional / 25 septembrie

Joe Biden recunoaşte în mod oficial Insulele Cook şi teritoriul Niue

Preşedintele american Joe Biden, care vrea să afirme prezenţa americană împotriva Chinei la Oceanul Pacific, a anunţat luni că recunoaşte în mod oficial ca "state suverane şi independente" două teritorii din regiune - Insulele Cook şi teritoriul Niue, informează news.ro.

Şeful statului american, care primeşte luni la Casa Albă numeroşi lideri ai unor insule de la Oceanul Pacific, subliniază într-un comunicat că Insulele Cook au "o lungă istorie de cooperare" cu Statele Unite şi apreciază că Niue - un teritoriu cinoscut şi sub numele de «Stânca Polineziei» - joacă "un rol important şi constructiv în regiunea Pacificului, mai ales în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice.

Niue - un minuscul stat autonom care are doar 1.700 de loucitori şi care se află într-o asociere liberă cu Noua Zeelandă - tocmai a lansdat o iniţiativă originală cu scopul de a-şi proteja ecosistemul.

El oferă, în schimbul sumei de 140 de euro, protecţia unui kilometru pătrat din Oceanul Pacific.

În privinţa Insulelor Cook, Joe Biden afirmă în comunicat că Statele Unite au construit piste de aeroport.

Recunoaşterea oficială a acestui arhipelag cu aproximativ 17.000 de locuitori urmează, potrivit Casei Albe, să permită o luptă mai bună împotriva pescuitului ilegal şi împotriva modificărilor climatice, două preocupări comune ale mulor microstate din regiunea Pacificului.

Preşedintele american organizează luni şi marţi al doilea "Summit al Statelor Unite şi Forum al Insulelor de la Pacific", aproape exact la un an de la prima ediţie, care a avut loc tot la Washington.

Executivul american urmează să anunţe, cu această ocazie, potrivit unor oficiali de rang înalt, o "amprenttă" diplomatică mai puternică, proiecte de infrastructură şi o cooperare maritimă consolidată.

"Este evident că China joacă un anumit rol în toate acestea. Este evident că ambiţiile sale şi influenţa sa în această regiune sunt un motiv ca noi să ne continuăm ofensiva strategică", a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a cerut protecţia anonimatului, într-un interviu cu presa.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb