JOE BIDEN:''Summitul G20 a demonstrat puterea Americii atunci când se implică''

G.U.
Internaţional / 01 noiembrie 2021

''Summitul G20 a demonstrat puterea Americii atunci când se implică''

Summitul G20 "a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică", a declarat preşedintele american Joe Biden la o conferinţă de presă duminică seara la Roma, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Ceea ce am văzut aici este puterea Americii atunci când se angajează şi lucrează cu aliaţii noştri parteneri asupra problemelor", a spus acesta."Nimic nu poate înlocui negocierile faţă în faţă pentru cooperarea pe plan mondial".

Preşedintele american a profitat de ocazie pentru a-i critica pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, care nu au venit la Roma."Rusia şi China pur şi simplu nu s-au prezentat" când este vorba de "asumarea angajamentelor pentru climă", a afirmat Joe Biden.

Potrivit acestuia, G20 a produs totuşi rezultate tangibile asupra climei, economiei şi pandemiei de COVID-19."Cred că am făcut progrese tangibile, în parte datorită hotărârii pe care Statele Unite au adus-o la masa" discuţiilor, a mai spus preşedintele Biden.

Multe ONG-uri şi chiar politicieni au apreciat că G20 nu a mers suficient de departe, mai ales în lupta împotriva schimbărilor climatice.

El şi-a exprimat duminică la Roma speranţa că programul său de investiţii va fi aprobat de Congres până la sfârşitul săptămânii viitoare.

"Cred că vom vedea până la sfârşitul săptămânii viitoare că este votat", a afirmat despre acest plan care prevede, printre altele, investirea a 550 de miliarde de dolari pentru a reduce până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră de la 50% la 52% comparativ cu nivelurile din 2005. Joe Biden intenţionează să cheltuiască foarte mulţi dolari pentru a renova infrastructura Americii, dar şi pentru educaţie şi ajutor acorda familiilor, nu doar pentru proiecte climatice. În pofida mai multor săptămâni de negocieri, planul nu a primit încă undă verde din partea Congresului SUA din cauza dezacordurilor din tabăra democrată.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele american i-a adus un omagiu Papei Francisc, un "om cu adevărat respectabil" care "a adus o mare mângâiere familiei mele când a murit fiul meu"."Este un om cu adevărat respectabil şi autentic", a afirmat Biden.

Într-un răspuns mult mai lung decât cele pe care le-a dat la întrebările despre summitul G20, Joe Biden a povestit despre modul în care Papa Francisc l-a reconfortat când fiul său Beau a murit la vârsta de 46 de ani, pe 30 mai 2015, în urma unui cancer.

"Când l-am pierdut pe fiul Beau (...) Papa Francisc vizita Statele Unite", a amintit el."Ne-am întâlnit într-un hangar pe aeroportul din Philadelphia şi a vorbit cu familia mea destul de mult, 10-15 minute, despre fiul meu Beau"."Nu a vorbit doar în termeni generali. Ştia lucruri despre el. Ştia ce făcuse. Ştia cine era. Ştia unde studiase (...) A avut un mare efect de catharsis asupra copiilor lui, a soţiei mele şi a familiei mele. A însemnat foarte mult", şi-a amintit preşedintele.

Papa Francisc reprezintă tot ceea ce am învăţat despre catolicism când eram copil şi mergeam la şcoală."Este un om cu adevărat respectabil şi păstrăm legătura", a conchis el.

Înaintea începerii summitului G20, Joe Biden, al doilea preşedinte catolic al Statelor Unite după John F. Kennedy, a avut vineri o întâlnire îndelungată cu Papa Francisc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce ravagii poate sa faca dementza senila, la Mos Bideu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro