Joseph Stiglitz: "Euro - cauza problemelor din uniunea monetară"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 septembrie 2016

Joseph Stiglitz: "Euro - cauza problemelor din uniunea monetară"

"Cele mai mari riscuri la adresa zonei euro - Italia şi Grecia"

Moneda unică, un proiect prost conceput, respectiv o greşeală economică, este cauza celor mai multe probleme cu care se confruntă zona euro, precum stagnarea, şomajul ridicat sau extinderea extremei drepte, este de părere laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz.

"Europenii au pus căruţa înaintea calului. Au încercat să creeze moneda unică fără să aibă instituţiile necesare care să o gestioneze", a subliniat Stiglitz într-un interviu acordat AFP, adăugând: "Moneda unică privează statele de două dintre cele mai importante instrumente de ajustare: cursul de schimb şi rata dobânzii. Ţările au mâinile şi picioarele legate, şi nu dispun de marjă de manevră decât cu privire la politica bugetară".

Economistul a menţionat: "Când regulile sunt proaste, ele trebuie schimbate, în caz contrar are loc o catastrofă".

Joseph Stiglitz este autorul lucrării intitulate "Euro: cum ameninţă moneda unică viitorul Europei", care a apărut ieri în Franţa.

Criticând politica economică europeană, despre care afirmă că trebuie revizuită, Joseph Stiglitz a mai spus: "Cu modele economice eronate, aveţi un diagnostic greşit şi reţete greşite".

În opinia sa, regula europeană privind un deficit bugetar de maximum 3% din PIB nu se bazează pe nicio teorie economică.

Laureatul premiului Nobel oferă mai multe soluţii pentru scoaterea Europei din impas. Conform domniei sale, zona euro ar trebui să aibă instituţii care să permită buna sa funcţionare, precum o Bancă Centrală Europeană "care nu se limitează la combaterea inflaţiei, ci se concentrează şi pe lupta contra şomajului şi pe creşterea economică". Pentru ţările care nu acceptă Europa lărgită, Stiglitz propune, printre altele, ieşirea Germaniei din zona euro, care ar face celelalte ţări mai competitive datorită devalorizării monedei unice. În caz contrar, Stiglitz recomandă "un divorţ amiabil" şi crearea a "două - trei zone monetare" în aşteptarea înfiinţării instituţiilor necesare.

Economistul mai crede că, în acest moment, cele mai mari riscuri la adresa zonei euro sunt situaţia băncilor din Italia şi Grecia.

"Europa a pretins că a rezolvat criza din Grecia, în urmă cu un an, însă, de fapt, economia elenă a continuat să scadă. Medicamentul pe care i l-a dat a fost greşit. Doar a fost adminisstrat tratamentul greşit într-o doză mai mare, iar economia ţării continuă să scadă în continuare", a atras atenţia Stiglitz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Peste tot Euro inclusiv in Elvetia, nu offshore-uri in Europa, un Parlament.

    Acum Europa ajunge la ce a spus ungurul Orban ca Europa sa negocieze cu Gazpromul, o armata, o cale ferata, Statele Unite ale Europei, un salar, ... 

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro