"JPMorgan" a scăpat de scandalul manipulării Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2016

"JPMorgan" a scăpat de scandalul manipulării Libor

Surse: Banca americană a vrut să cumpere "Monte dei Paschi"

Banca americană "JPMorgan Chase & Co." a informat, ieri, că autorităţile din SUA şi Marea Britanie au finalizat anchetele privind activităţile legate de fixarea dobânzilor de referinţă, printre care şi Libor, fără să-i impună vreo amendă, ceea ce scoate instituţia în afara scandalului de manipulare a acestor indici.

În iunie, Departamentul de Justiţie din SUA a informat banca americană că a încheiat investigaţia privind manipularea dobânzilor. Totodată, anchetele derulate de Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie şi Biroul pentru Concurenţă din Canada s-au încheiat fără vreo măsură, potrivit anunţului făcut ieri de "JPMorgan", cea mai mare bancă din SUA.

Amintim că "JPMorgan" a plătit 80 de milioane de euro (89 de milioane de dolari) în 2013 către autorităţile antitrust din Uniunea Europeană ca parte a unui acord amiabil care a inclus mai multe societăţi cu privre la manipularea dobânzilor Libor pentru yen. Atunci, banca a informat că această anchetă s-a referit doar la comportamentul a doi foşti traderi ai săi, pe o perioadă de o lună, la începutul lui 2007.

Pe de altă parte, o sursă citată de AFP a declarat recent că "JPMorgan Chase" a vrut să cumpere "Banca Monte dei Paschi di Siena", însă a renunţat la planul de a prelua banca italiană, considerând că s-ar fi lovit de "veto-ul" autorităţilor de reglementare din SUA şi de opoziţia din Italia faţă de băncile mari. Sursele afirmă că Jamie Dimon, directorul executiv al "JPMorgan", şi Daniel Pinto, şeful departamentului de investiţii şi finanţe din Londra al băncii americane, a fost în spatele acestui plan de salvare a "Monte dei Paschi".

"JPMorgan" a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.

"Monte dei Paschi" a lansat discuţii cu mai multe bănci internaţionale în încercarea de a constitui un consorţiu care să cumpere acţiuni în valoare de cinci miliarde de euro la banca toscană, iar planul în acest sens a fost conceput de "JPMorgan" şi banca italiană "Mediobanca". Planul mai prevede vânzarea de credite neperformate ale băncii italiane, în sumă de 27,7 miliarde de euro.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9678
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5710
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2353
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7886
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.8212

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb