Junta militară din Myanmar a eliberat peste 2.000 de opozanţi

G.B
Internaţional / 30 iunie 2021

Junta militară din Myanmar a eliberat peste 2.000 de opozanţi

Autorităţile birmane au eliberat astăzi peste 2.000 de opozanţi faţă de lovitura de stat, care erau deţinuţi în diverse închisori ale Myanmarului şi printre care se numără jurnalişti locali arestaţi pentru că au criticat represaliile sângeroase ale juntei, informează AFP, citată de Agerpres.

După ce armata a preluat puterea, pe 1 februarie, şi a destituit guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi, forţele de securitate au reprimat în mod sângeros mişcarea de protest împotriva regimului militar.

Mai mult de 880 de civili au fost ucişi şi aproape 6.500 au fost arestaţi, potrivit unui ONG local.

Circa 200 de persoane s-au adunat de dimineaţa în faţa închisorii de trist renume Insein, ce datează încă din perioada colonială, la Rangoon, după ce autorităţile au anunţat o amnistie. Strânşi în faţa unor baricade, unii dintre ei ţineau în mâini umbrele pentru a se proteja de o ploaie uşoară, alţii aveau flori. Un bărbat a declarat că aşteaptă în faţa închisorii în speranţa de a o vedea pe fiica sa, o manifestantă, eliberată. "Sunt tare mândru de ea. Am încurajat-o să lupte până când vor câştiga", a spus el.

Spre seară, 2.296 de manifestanţi au fost eliberaţi din închisori ale ţării, a anunţat biroul de informaţii al juntei într-un comunicat.

Kay Zon Nway, o jurnalistă de la Myanmar Now, se numără printre persoanele eliberate din închisoarea Insein, a anunţat publicaţia, foarte vehementă împotriva juntei.

Redactorul-şef al publicaţiei Frontier Myanmar, Danny Fenster, cetăţean american, este deţinut în această închisoare de la arestarea lui, pe 24 mai.

Niciun cetăţean străin nu figurează printre deţinuţii eliberaţi miercuri din închisoarea Insein, a anunţat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un responsabil al acestei închisori.

În februarie, junta a eliberat circa 23.000 de deţinuţi, iar unele grupuri de apărare a drepturilor omului şi-au exprimat atunci temerea că această decizie este menită să decongestioneze închisorile pentru a putea primi opozanţi ai militarilor.

Aung San Suu Kyi, aflată în arest la domiciliu după lovitura de stat, a îndemnat poporul birman să rămână "unit" în faţa regimului militar, au anunţat marţi avocaţii săi, în timp ce ea compare din nou în faţa unui tribunal al juntei.

Laureată în 1991 a Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi este judecată pentru răzvrătire şi riscă mai mult de zece ani de închisoare dacă va fi declarată vinovată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro