KASPERSKY: Ameninţările împotriva sistemelor industriale de control în creştere în a doua jumătate a anului 2020

S.B.
Miscellanea / 07 aprilie 2021

Ameninţările împotriva sistemelor industriale de control în creştere în a doua jumătate a anului 2020

Deşi procentul de computere ICS pe care au fost blocate structuri rău intenţionate scăzuse din a doua jumătate a anului 2019, acest număr a început din nou să crească în a doua jumătate a anului 2020. La nivel global, procentul de computere ICS atacate în H2 2020 a fost de 33,4% - o creştere de .85 puncte procentuale. Procentul de computere ICS atacate în sectorul energetic a crescut cu aproape 8 puncte procentuale cu aproape 7 puncte procentuale în petrol şi gaze şi cu 6,2 puncte în sectorul de integrare ICS. În general, procentul de computere ICS atacate a crescut în 62% dintre ţările examinate de cercetătorii Kaspersky şi în toate cele cinci domenii industriale studiate.

Atacurile împotriva organizaţiilor industriale pot să fie deosebit de periculoase, atât prin perturbarea producţiei, cât şi prin pierderile financiare generate. În plus, datorită informaţiilor extrem de sensibile pe care le deţin organizaţiile industriale, acestea tind să fie o ţintă atractivă pentru atacatori. Cu toate acestea, începând cu a doua jumătate a anului 2019, experţii Kaspersky observaseră o scădere a procentului de computere ICS pe care au fost detectate programe malware, deoarece atacatorii cibernetici păreau să se concentreze asupra unor atacuri mai bine ţintite. În H2 2020, ameninţările la adresa computerelor ICS au început din nou să crească din aproape fiecare perspectivă, atât procentul computerelor ICS atacate a crescut la nivel global cu 0,85 puncte procentuale, cât şi varietatea familiilor de malware utilizate a înregistrat o creştere cu 30%.

Dintre industriile examinate de cercetătorii Kaspersky, cele cu cel mai mare procent de computere ICS atacate au fost petrol şi gaze la 46,7%, o creştere de aproape 7 puncte procentuale faţă de H1 2020, ingineria şi integrarea ICS la 44%, o creştere de 6,2 puncte procentuale de la H1 2020 şi energia la 39,3%, o creştere de aproape 8 puncte procentuale. Ameninţările asupra industriei petrolului şi a gazelor şi a ingineriei au crescut din primul semestru al anului 2019. Celelalte două industrii examinate de cercetătorii Kaspersky (automatizarea clădirilor şi producţia de automobile) au înregistrat, de asemenea, o creştere a procentului de computere ICS pe care au fost identificate şi neutralizate programe malware.

Ameninţările aparţinând unui număr de 5.365 de familii de malware au fost blocate pe computerele ICS, o creştere de 30% faţă de H1 2020. Cele mai importante ameninţări au fost cele de tip backdoor (troieni periculoşi care obţin controlul de la distanţă asupra dispozitivului infectat), spyware (programe malware concepute pentru a fura date), dar şi alte tipuri de troieni, scripturi şi documente rău intenţionate.

În total, 62% dintre ţările examinate de cercetătorii Kaspersky au cunoscut o creştere a procentului de computere ICS atacate. Mai mult, în 73,4% dintre acestea (în comparaţie cu 23,6% în H2 2019), procentul de computere ICS pe care au fost blocate fişiere dăunătoare ataşate în e-mail a crescut, valoarea medie la nivel global fiind reprezentată de o creştere cu 7 puncte procentuale.

"2020 a fost un an neobişnuit din aproape toate punctele de vedere, iar acest lucru pare să fi dus la unele tendinţe neobişnuite în peisajul ameninţărilor ICS. De obicei, observăm o scădere a procentului de computere ICS atacate în lunile de vară şi decembrie, pe măsură ce oamenii pleacă în vacanţă. Cu toate acestea, cu graniţele închise şi ţările blocate, este posibil ca mulţi să nu-şi fi luat vacanţa şi din acest motiv nu a fost observată nicio scădere semnificativă. În plus, în timp ce atacurile de tip ransomware au scăzut la nivel global, în ţările dezvoltate, precum SUA şi ţările din Europa de Vest, numărul atacurilor a crescut semnificativ - probabil pentru că, pe fondul recesiunii economice actuale, infractorii au crezut că în aceste locuri existau companii cu venituri substanţiale. Cu pandemia care continuă, va fi important ca toate industriile să ia măsuri de precauţie suplimentare; este greu de prezis ce vor face criminalii cibernetici", spune Evgeny Goncharov, Head of ICS CERT la Kaspersky.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

14 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9432
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3142
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9246
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.8267

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
unicornulvesel.ro
erfi.ro
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro