Abonament gratuit

Kim Jong un a supervizat testul unei "noi arme" într-un tir de rachete balistice

M.I.A.
Internaţional /

Kim Jong un (Sursă foto: Twitter)

Kim Jong un (Sursă foto: Twitter)

Tirul efectuat vineri de Coreea de Nord, care a fost un test al unei "arme noi", a fost supervizat de liderul Kim Jong Un, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, relatează AFP.

Acest tir - al şaselea în trei săptămâni, este de natură să complice eforturile emisarului american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun - care efectuează săptămâna viitoare vizite în Japonia şi Coreea de Sud, pentru a discuta despre "denuclearizarea" Nordului.

Phenianul a efectuat aceste lansări succesive de la sfârşitul lui iulie, cu scopul de a-şi manifesta furia în faţa manevrelor militare comune efectuate de către forţele americane şi sud-coreene.

Coreea de Nord a denunţat mereu aceste exerciţii anuale, pe care le consideră o activitate ostilă şi o pregătire a unei viitoare invazii a teritoriului său.

Ea s-a abţinut, însă, până în prezent, să efectueze teste de rachete în timp ce erau în curs manevre comune.

Înaintea lansării manevrelor actuale, Phenianul a ameninţat că menţinerea lor ar compromite reluarea anunţată a discuţiilor între Phenian şi Washington cu privire la "denuclearizare".

Reprezenyanţi militari de la Seul au declarat că dispozitivele lansate vineri par să fie două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, care au parcurs o traiectorie de aproximativ 230 de kilometri, înainte să cadă în mare, între peninsula coreeană şi Japonia, transmite AFP.

Agenţia KCNA a precizat sâmbătă, cum face adesea, că acest test a fost efectuat "în prezenţa Liderului Suprem" Kim Jong Un.

Anunţul agenţiei oficiale de presă intervine în contextul în care Phenianul l-a catalogat, joi, pe preşedntele sud-coreean Moon Jae-in "obraznic" şi i-a respins voinţa de a relua discuţii intercoreene şi totodată de a continua manevre militare cu Statele Unite.

În ceea ce priveşte o reluare a discuţiilor de lucru între Washington şi Phenian pe tema arsenalului nuclear nord-coreean, anunţate în urma unei întâlniri-surpriză, în iunie, între Trump şi Kim, ea nu a avut loc pentru moment.

Trump a declarat însă, săptămâna trecută, că a primit "o scrisoare foarte frumoasă" de la dictatorul nord-coreean.

Preşedintele Statelor Unite a minimalizat cu regularitate importanţa seriei de teste de rachete balistice în curs, subliniind că este vorba doar despre nişte rachete cu rază scurtă de acţiune.

Trump a criticat, la fel Kim, manevrele comune americano-sud-coreene, denunţând în mod special costul lor mare.

În acest context, Departamentul de Stat american a anunţat vineri că eisarul special american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun urmează să efectueze o vizită în Japonia şi Coreea de Sud, săptămâna viitoare, în vederea unor discuţii pe tema "denuclearizării" Nordului.

Însă, Coreea de Nord a subliniat că negocierile în dosarul nuclear vor avea loc exclusiv între Phenian şi Washington şi că refuză orice dialog separat cu Seulul, conform aceleiaşi surse.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Kim Jong un (titlu) -> Kim Jong Un

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS