Klaus Iohannis a participat astăzi la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

V.G.
Politică / 6 octombrie

Klaus Iohannis a participat astăzi la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, astăzi, la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga, Republica Cehă, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, la acest summit au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.

Desfăşurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.

Această nouă platformă de dialog a urmărit, de asemenea, facilitarea unor schimburi deschise şi cuprinzătoare de vederi cu privire la subiectele de maximă preocupare în noul context geopolitic, astfel încât să se poată defini căi de acţiune comune, în spiritul unităţii şi solidarităţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat iniţiativa de înfiinţare a Comunităţii Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranţa ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice şi a cooperării structurate între UE şi partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.

Klaus Iohannis a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale importanţa abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit şi puternic. În acest context, preşedintele a reiterat apelul pentru acţiuni hotărâte, coordonate şi solidare în faţa eforturilor continue ale Federaţiei Ruse de divizare a continentului european.

Iohannis a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de rezilienţă pentru a răspunde ameninţărilor hibride din partea Federaţiei Ruse, subliniind că reducerea dependenţelor, securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare.

Preşedintele ţării noastre a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a evidenţiat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic şi umanitar.

Pentru o înţelegere comună mai bună a ameninţărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa esenţială a cooperării cu alţi parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO şi pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securităţii europene.

Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa strategică a regiunii Mării Negre.

În contextul în care războiul din Ucraina a generat şi o realiniere geopolitică, Iohannis a accentuat importanţa revitalizării parteneriatelor internaţionale şi consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internaţională bazată pe reguli, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce fericit este ,în România zici ca plânge

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro