Klaus Iohannis a participat la consultările cu preşedintele SUA, liderii UE şi NATO, pe tema sprijinirii Ucrainei

V.G.
Politică / 8 septembrie

Sursă foto: www.presidency.ro

Sursă foto: www.presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat astăzi, la invitaţia Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliaţi, în contextul continuării conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, consultările continuă linia eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare şi vin în completarea discuţiilor care au avut loc în format similar, în contextul lansării invaziei ruse la începutul acestui an.

La discuţii au mai participat Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluţiilor din zonele de conflict din Ucraina şi pe fondul avansării discuţiilor privind reconstrucţia Ucrainei.

Liderii au analizat evoluţia ostilităţilor şi au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internaţională, cu referire la pachetele extinse de sancţiuni, pentru descurajarea Rusiei.

De asemenea, a fost abordată situaţia îngrijorătoare de la Centrala Nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activităţii forţelor militare ruse, elemente evidenţiate inclusiv în raportul de evaluare publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, la 5 septembrie 2022.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat securitatea energetică şi coordonarea în vederea identificării de soluţii care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenţei de Rusia şi menţinerea sub control a preţurilor, se mai arată în comunicat.

De asemenea, a fost discutată problematica securităţii alimentare globale şi măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

În intervenţia sa, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format şi importanţa crucială a menţinerii coordonării strânse şi a unităţii aliate şi transatlantice, precum şi cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune, în contextul regional cu impact asupra securităţii euroatlantice şi globale.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic şi umanitar. Astfel, a evidenţiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi Constanţa.

De asemenea, Preşedintele României a subliniat că, la eforturile consistente depuse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetăţeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul ţării noastre a refugiaţilor şi asigurarea tranzitării în siguranţă a teritoriului naţional.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat, totodată, impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră, şi a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului NATO de la Madrid.

Preşedintele României a reiterat apelul la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, având în vedere strategia Moscovei de a folosi energia ca instrument politic de presiune şi şantaj.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în planul securităţii energetice, mai arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Oare cand se va discuta sprijinirea romanilor

    cu pensii mici si cu salar minim ??!! 

    1. Traiesti in Romania? Toata ziua PSD-ul doar despre asta vorbeste, ei fac totul pentru romanii cu pensii mici si cu salar minim, maresc pensiile, se gandesc de luni de zile sa modifice PNRR-ul sa incapa pensii si mai mari, dau carduri la familiile nevoiase, maresc salariul minim etc

    Intrarea in nato,cea mai grea lovitura data economiei si suveranitatii Ro!

    Avem un singur raspuns la toate propunerile si obligatiile!YES,YES! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro