Klaus Iohannis a participat la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest

V.G.
Politică / 6 decembrie 2022

Klaus Iohannis a participat la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, astăzi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, desfăşurat la Tirana, în Republica Albania, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Summitul este un semnal clar al angajamentului solid al Uniunii Europene faţă de Balcanii de Vest şi de viitorul european al acestei regiuni. Reuniunea prezintă importanţă deosebită mai ales în contextul provocărilor comune generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, fiind cu atât mai relevantă reafirmarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest şi reconfirmarea, fără echivoc, a perspectivei europene clare a regiunii, pentru care Uniunea Europeană rămâne cel mai apropiat partener, principalul donator, investitor şi partener comercial.

În actualul context geopolitic, discuţiile dintre liderii europeni şi cei din regiune au vizat abordarea impactului războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energiei, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, prin implementarea Planului Economic şi de Investiţii, întărirea securităţii şi rezilienţei, inclusiv în domeniul securităţii cibernetice şi combaterii ameninţărilor hibride, gestionarea migraţiei, combaterea terorismului şi promovarea cooperării regionale.

În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei are consecinţe grave la nivel global, mai ales în domeniul energetic şi economic, având un impact perturbator şi asupra Balcanilor de Vest. În acest context, Preşedintele României s-a pronunţat pentru unitatea şi solidaritatea lumii democratice, transmiţând un mesaj de responsabilitate comună în jurul valorilor fundamentale.

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, pentru construirea pe mai departe a spaţiului de securitate, prosperitate şi valori comune, arătând că realizarea de reforme substanţiale în domenii fundamentale, precum şi o aliniere puternică şi durabilă la Politica Externă şi de Securitate Comună a Uniunii Europene rămân elemente esenţiale în această direcţie.

Preşedintele României a salutat noua dinamică a angajamentului european faţă de Balcanii de Vest, prin organizarea primelor Conferinţe Interguvernamentale cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, precum şi lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu cele două state. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, totodată, acordarea statutului de ţară candidată pentru Bosnia şi Herţegovina.

În acelaşi timp, Preşedintele României s-a referit şi la deciziile din acest an de deschidere a proceselor de aderare cu partenerii estici, prin acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, ca paşi concreţi pentru extinderea spaţiului european de stabilitate, prosperitate şi valori comune, arată sursa citată.

În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor viitoare ale Uniunii Europene în diverse domenii de interes comun. În vederea gestionării crizei energetice prin diversificare, conectivitate şi dezvoltarea de surse regenerabile, Preşedintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest.

În sfera migraţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluţii rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune. Preşedintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acţiune concret pentru a combate migraţia ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, deşi România nu se află pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest şi nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, ţara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens. Totodată, Preşedintele României a reiterat necesitatea unor eforturi susţinute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migraţiei ilegale şi a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize.

La finalul reuniunii, liderii europeni şi cei din Balcanii de Vest au adoptat Declaraţia de la Tirana, document care include şi contribuţia României privind importanţa ancorării ferme şi ireversibile a regiunii Balcanilor de Vest pe calea europeană, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Austria prietena lui Iohannis nu ne vrea in Shengen dar ne vrea padurile, gazul si petrolul..,:

    1. sincer, poate e mai bine asa. decat facute iar cine stie care concesii.poate palma asta ne mai trezeste la realitate

    Adaugam si 600 masini pt care iohanis si-primit comision . Ma gandesc cat de naiv am fost de am voat un bulangiu netremnic pt 10 ani la cotroceni

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro