KLAUS IOHANNIS: "Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală"

F.D.
Politică / 21 septembrie

"Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri, la Summitul Global Food Security, găzduit de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, desfăşurat la New York, că, alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, şi că securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii de soluţii concrete, iar România face deja acest lucru, relatează News.ro.

El a precizat că România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.

"Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru. Practic, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei", a afirmat preşedintele.

El a amintit că, pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut frontiera şi acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

"De la începutul invaziei, Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate. Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii", a precizat Iohannis.

Preşedintele a adăugat că, în termeni ai acţiunii multilaterale, România a facilitat rapid prezenţa Programului Alimentar al Naţiunilor Unite şi a oferit o contribuţie voluntară la Fondul Naţiunilor Unite de reacţie rapidă în cazuri de urgenţă, răspunzând apelului Secretarului General Guterres, pentru a combate foametea.

"La crizele suprapuse cu care ne confruntăm vom reuşi să găsim soluţii reale numai rămânând uniţi şi susţinând iniţiative precum Summitul de astăzi privind securitatea alimentară. De aceea reafirm angajamentul deplin al României pentru a-şi îndeplini aceste responsabilităţi", a încheiat Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SCUZE, DAR UE NU TOT ASA LE FOLOSESTE? DVS CUM LE FOLOSITI? (NU VAD EU BINE EVIDENTELE, POATE?! CLARIFICATI-MI-LE ATUNCI, VA ROG!)

    Unii cu sanctiuni financiare,

    altii cu ce pot 

    Plavanul a trecut de la placa cu Pesedee si de la cea cu masca, spalarea, distantarea si injectarea, la noua placa, cea cu Rusia, pe care stapanii sai o promoveaza astazi! ADN-ul sau de slugoi de ultima spetza e vizibil si din avion!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro