KLAUS IOHANNIS:"Cetăţenii şi Guvernul ţării noastre nu stau degeaba, se implică, muncesc"

V.G.
Politică / 23 septembrie

"Cetăţenii şi Guvernul ţării noastre nu stau degeaba, se implică, muncesc"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la întâlnirea cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi că România merge bine, iar economia creşte, relatează News.ro.

"România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică , muncesc şi, în mod, pentru mulţi surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă", a afirmat preşedintele la întâlnire, unde a fost însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis, şi de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Klaus Iohannis a afirmat că, în ceea ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România suntem într-o situaţie în care nu am fost de mult, "este criză, peste criză, peste criză" şi totuşi "ne descurcăm".

Iohannis a amintit de sprijinul acordat de România refugiaţilor ucraineni, de contribuţia României pentru soluţionarea crizei legate de exportul cerealelor ucrainene, precizând că până acum 60% din cerealele ucrainene au trecut prin România.

Conform preşedintelui, criza energetică este o realitate şi pentru România, precizând că energia nu doar a devenit mai scumpă, ci şi mai greu de obţinut.

"Împreună cu Guvernul am reuşit să ţinem preţurile la un nivel rezonabil. Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea în frig şi în întuneric, cu toate că situaţia este complicată", a subliniat preşedintele Iohannis.

"Am vrut să vă descriu aceste lucruri pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de-o parte este plină de dificultăţi, pe de altă parte este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi hărnicia românilor fac ca în toate aceste crize să avem totuşi, surprinzător, o creştere economică. Şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie fac ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici", le-a spus Klaus Iohannis românilor din SUA.

El a precizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este cauza crizelor cu care ne confruntăm.

"Am menţionat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Este cauza tuturor crizelor cu care ne confruntăm, şi criza energetică, criza alimentelor şi, într-o oarecare măsură, criza economică cu care ne confruntăm în Europa. Este complet neaşteptat, este tragic că avem iarăşi un război în Europa şi speranţa noastră este că acest război nu va escalada. Aici sunteţi oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. România are, dintre toţi aliaţii NATO, cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina şi noi credem că este corect, este moralmente corect, este etic corect să ajutăm Ucraina, şi o facem în toate planurile", a subliniat Klaus Iohannis.

Iohannis s-a referit şi la parteneriatul strategic cu SUA, care împlineşte anul acesta 25 de ani, adăugând că "şi datorită sprijinului american România este în NATO".

El a declarat că sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România, dar sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, "dar poate aici mai e loc de dezvoltare".

"Am încheiat un parteneriat cu Statele Unite ale Americii şi cu alţi parteneri importanţi pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare, dar nu dintre cele obişnuite cum le cunoaştem, ci aşa numitele reactoare modulare mici, este o tehnologie nouă, sunt reactoare care pot fi realizate în zone mai mici şi care pot fi folosite foarte flexibil. În România se va realiza primul reactor de acest tip din Europa, nu din Europa de Est - din Europa. Este o mare realizare şi credem că în câţiva ani vom beneficia de această tehnologie într-un mod special, anume acestea vor fi produse în România pentru a fi folosite şi în alte ţări", a mai punctat preşedintele.

Iohannis a precizat că este o tehnologie de vârf şi arată de fapt încrederea mare pe care instituţiile din Statele Unite o au în România, fiind o realizare notabilă a acestui parteneriat despre care, în opinia sa, încă se vorbeşte prea puţin.

"Şi în încheiere, cea mai bună parte a acestui Parteneriat Strategic sunt oamenii, fără oameni nimic nu este. Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România şi Statele Unite ale Americii. Sunteţi dumneavoastră şi vă mulţumesc!", a conchis preşedintele,

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Guvernul munceste incet si prost.

    Ce prost am fost informat pana acum,

    eu am crezut ca joaca golf cu sefu 

    Sigur ii trebuie un control general, din cap pana in picioare!! Rafila ce pazeste?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro