Klaus Iohannis: "Pentru noi aderarea la Spaţiul Schengen rămâne în continuare un obiectiv naţional"

G.D.
Politică / 27 martie 2023

Klaus Iohannis: "Pentru noi aderarea la Spaţiul Schengen rămâne în continuare un obiectiv naţional"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi, deşi nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiţia sa şi a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an. Şeful statului a mai spus că este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi, pentru că toată lumea a acceptat că România este pregătită, transmite News.ro.

"Pentru noi în continuare aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv naţional şi suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, şi eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplineşte abbsolut toate condiţiile", a spus şeful statului.

Preşedintele a mai arătat că "avem însă o opoziţie din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migraţie, de felul în care în Europa este tratat spaţiul Schengen şi frointierele Schengen şi foarte multe ţări şi-au închis de facto frontierele Schengen".

"Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înţeles că suntem pregătiţi, însă avem o situaţie legată de migraţie, la nivel mondial şi european, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migraţia care ar veni prin zona noastră şi o facem foarte bine.De aceea am negocia cu Comisia Europeană un proiect pilot la graniţa dintre România şi Serbia pentru a arăta cum se poate administra eficient acest procent şi astăzi preşedintele Charles va vizita o unitate a Inspectoratului Poliţiei de Frontieră pentru a vedea cât de bine sungtem pregătiţi tehnic. În aceste condiţii continuă negocierile", a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că au reuşit să organizeze un întreg Summit dedicat combaterii şi gestionării migraţiei pentru a ameliora această problemă.

"Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiţia mea şi a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România. În varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spaţiul Schengen", a completat el, arătând că "este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari si Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene.

"Schengen este o emblemă a UE, este vrba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată UE şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că UE este un spaţiu nu doar al pieţei unice dar şi a libertăţii de mişcare", a declarat preşedintele în final.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu , pentru tine obiectivul național sunt excursiile!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb