KLAUS IOHANNIS: "Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne-a readus aminte că pentru valorile noastre fundamentale trebuie încă să luptăm"

G.D.
Politică / 25 noiembrie

"Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne-a readus aminte că pentru valorile noastre fundamentale trebuie încă să luptăm"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, în Lituania, la simpozionul international The Idea of Europe, că războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne-a readus aminte, în mod brutal, că valorile noastre fundamentale nu sunt un lucru dat, ci ceva pentru care trebuie încă să luptăm şi care trebuie să fie în continuare apărat, iar acesta nu este doar un atac împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor fundamentale care au permis pacea pe continent de atâţia ani, valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor. Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra aceste valori încă din prima zi, precum şi de Republica Moldova şi Georgia, a mai spus şeful statului, conform News.ro.

"Este o plăcere să particip astăzi la acest simpozion şi să reflectăm împreună, în aceste vremuri de provocări şi incertitudine fără precedent, la Ideea de Europa. Voi aborda astăzi această tematică dintr-o perspectivă mai largă, raportându-ne la Uniunea Europeană ca actor global. Ce ne defineşte pe scena internaţională şi ce gândesc cetăţenii din întreaga lume când spun Europa? Cred că sunt trei idei principale care se conturează: un proiect de pace, un simbol al democraţiei şi al drepturilor omului şi o putere economică. Este într-adevăr momentul potrivit să ne uităm la esenţa Europei, în condiţiile în care războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne-a readus aminte, în mod brutal, că valorile noastre fundamentale nu sunt un lucru dat, ci ceva pentru care trebuie încă să luptăm şi care trebuie să fie în continuare apărat", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că după cum a spus în repetate ocazii, acesta nu este doar un atac împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor fundamentale care au permis pacea pe continent de atâţia ani, valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor.

"Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra aceste valori încă din prima zi, precum şi de Republica Moldova şi Georgia. Faptul că, în pofida tuturor dificultăţilor şi presiunilor, aceste ţări continuă să creadă cu tărie în visul lor european este inspirant, impresionant şi demonstrează că Ideea de Europa este la fel de puternică ca întotdeauna", a precizat preşedintele. Potrivit şefului statului, "calea de urmat nu este una uşoară". "Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume - în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice", a spus preşedintele.

"Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume", a adăugat el.

Şeful statului a subliniat că suntem a treia economie din lume şi avem deja numeroase parteneriate şi proiecte de investiţii pe întreg mapamondul. "Se impune ca influenţa noastră globală să echivaleze această pondere economică. Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultăţile partenerilor noştri globali, de a explica conduita pe care o avem şi a le înţelege poziţiile, astfel încât să evităm ca aceştia să se simtă neglijaţi. Trebuie să promovăm mai bine iniţiative precum Coridoarele Solidarităţii, facilitând exporturile din Ucraina către pieţele mondiale, inclusiv către ţările care resimt cea mai mare nevoie", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că, "în calitate de stat vecin, România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina şi va continua în aceeaşi notă, ca o contribuţie la gestionarea insecurităţii alimentare care poate afecta ţările vulnerabile de pe glob".

"De asemenea, ar trebui să valorificăm instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale. Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor", a mai declarat el.

Preşedintele a afirmat că revenind la "Ideea de Europa": calea democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a multilateralismului este calea corectă pentru un viitor prosper, stabil şi sigur.

"Acest lucru nu se datorează faptului că aşa spune Europa, ci pentru că a fost dovedit pe bună dreptate de-a lungul deceniilor. Ţările noastre se află în poziţia cea mai bună de a confirma acest lucru, deoarece putem vorbi din propria experienţă despre efectul transformator al Europei şi beneficiile îndepărtării de autoritarism către democraţie şi libertate. Ideea de Europa a adus deja pace, prosperitate şi stabilitate pe continent în trecut. Sunt încrezător că va reuşi încă o dată să o facă", a spus Klaus Iohannis în intervenţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru valorile fundamentale am luptat eu, impotriva certificatului fascistoid Covid, impotriva legilor ilegale, discriminatorii, anti-constitutionale date de tine si de PSD si PNL, sau USR si UDMR, aceste partide ticaloase.

    1. continua, libertatea ti-o vor toti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro