KLAUS IOHANNIS: "Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă"

F.D.
Politică / 19 iulie

"Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă"

Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a României, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială în ţara noastră, potrivit Agerpres.

"L-am asigurat pe domnul preşedinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă şi durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, care să co-existe în pace şi securitate. Această formulă este unica variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor popoarelor celor două părţi şi respectarea dreptului internaţional", a afirmat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a apreciat implicarea SUA pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace.

"Am exprimat speranţa că, pe baza implicării Statelor Unite şi a unei abordări constructive faţă de Procesul de Pace, cu sprijinul partenerilor externi, situaţia de securitate regională se va putea ameliora. Astfel, se va putea răspunde şi nevoilor de securitate ale palestinienilor şi ale israelienilor. România, ca stat care are în mod tradiţional relaţii apropiate de prietenie cu ambele state, este pregătită, la rândul său, să ofere sprijinul necesar. Provocările regionale şi globale actuale de securitate evidenţiază, mai mult decât oricând, nevoia de echilibru, moderaţie şi leadership vizionar pentru soluţionarea conflictelor şi a divergenţelor regionale. Am îndemnat la implementarea unor acţiuni constructive - un îndemn în care România crede cu convingere şi pe care îl transmite tuturor actorilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare prilej", a spus şeful statului.

Cei doi oficiali au discutat şi despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Potrivit preşedintelui Iohannis, cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanţării UE pentru Palestina.

"România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un acord de asociere Uniunea Europeană - Palestina", a adăugat el.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, context în care Klaus Iohannis a prezentat sprijinul acordat Ucrainei de ţara noastră în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce priveşte facilitarea exporturilor de cereale.

Klaus Iohannis a evidenţiat că România are o lungă tradiţie de sprijin pentru Palestina, amintind de formarea în ţara noastră a sute de experţi care au influenţat principalele domenii ale vieţii sociale şi economice palestiniene.

"România doreşte dezvoltarea şi aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun", a completat el.

Discuţiile au vizat şi domeniul educaţiei, context în care şeful statului a anunţat că România a decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro