KLAUS IOHANNIS:"Reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene"

V.G.
Politică / 27 septembrie

"Reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor, relatează Agerpres.

De asemenea, Iohannis a afirmat că reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene.

"Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul aşteptat de societate, este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene. Coincidenţa face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiţiei, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană. Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menţionat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate şi de alocări bugetare care să permită desfăşurarea activităţii în condiţii optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat şeful statului la evenimentul "20 de ani de luptă împotriva corupţiei", organizat de DNA la Cercul Militar Naţional.

Preşedintele Iohannis a precizat că restrângerea competenţelor DNA prin preluarea unor atribuţii de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, legislaţia lipsită de predictibilitate, absenţa unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanţei constituţionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt câteva aspecte care au influenţat activitatea şi rezultatele instituţiei.

Şeful statului a subliniat că, după fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile, România este mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"O societate în care corupţia este sancţionată le dă cetăţenilor încredere în stat şi le transmite investitorilor şi partenerilor externi că există predictibilitate şi stabilitate. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puţine, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă noi riscuri în lupta anticorupţie, legate de achiziţiile publice, de alocarea şi gestionarea fondurilor necesare depăşirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical", a spus Iohannis.

Preşedintele a reiterat că lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor sale.

"În această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcţional, în care autorităţile colaborează în spiritul loialităţii constituţionale, de politicieni şi funcţionari publici oneşti, de o cultură solidă a integrităţii, inclusiv în mediul privat, şi de promovarea valorilor europene", a mai spus şeful statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro