Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

Klaus Iohannis respinge interimarii propuşi de Dăncilă

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Klaus Iohannis respinge interimarii propuşi de Dăncilă

Guvernul a sesizat CCR cu un conflict de neconstituţionalitate  

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că respinge "în mod categoric" propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru miniştrii interimari. Domnia sa a explicat că prim-ministrul are obligaţia să meargă în Parlament pentru a primi un vot de validare a guvernului după ieşirea ALDE din coaliţie.

Klaus Iohannis a declarat: "Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să îşi recapete măcar legitimitatea politică. Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniştrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foştii miniştri ALDE nu şi-au delegat atribuţiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. Dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului, care avea obligaţia să se asigure, înainte de plecarea miniştrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Este ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi, când un simplu bilanţ arată că, în 2 ani şi jumătate, ai schimbat 3 guverne şi 80, atenţie, 80 de miniştri. Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate şi probleme - de la cele strict administrative, până la cele legate de politici şi de continuitatea acestora - poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniştri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate şi normalitate nu putem să spunem că generează".

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari. Cererea a fost înregistrată de CCR, deşi preşedintele ţării nu a declarat, în urmă cu două zile, că ar refuza numirea interimarilor, ci doar a criticat "guvernarea eşuată" a PSD.

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a afirmat, ieri, că preşedintele Klaus Iohannis este cel care a blocat activitatea Guvernului: "Eu cred că responsabilitatea trebuie să fie inclusiv a preşedintelui, care nu trebuie să blocheze activitatea Guvernului. Mediul de afaceri aşteaptă multe lucruri, dar nu le putem face, pentru că există un preşedinte care nu vrea să dea niciun răspuns, asta mă uimeşte".

Referitor la demersul Guvernului, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, ieri, la Bistriţa, că, în opinia sa, decizia Executivului de a sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama existenţa unui conflict juridic cu şeful statului reprezintă "o încercare disperată de a refuza confruntarea cu Parlamentul şi cu realitatea electorală a acestui moment".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS