KLAUS IOHANNIS:"Sărbătoarea Zilei Naţionale ne găseşte într-un nou context tensionat, provocat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei"

G.D.
Politică / 1 decembrie 2022

"Sărbătoarea Zilei Naţionale ne găseşte într-un nou context tensionat, provocat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că sărbătoarea Zilei Naţionale din acest an îi găseşte pe români într-un context tensionat, din cauza războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei şi este nevoie "să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele", relatează Agerpres.

"Celebrăm astăzi momentul istoric în care visul de secole al poporului nostru a devenit realitate. Cu emoţie şi recunoştinţă, evocăm amintirea celor care, însufleţiţi de patriotism şi conduşi de viziunea unei naţiuni moderne, au înfăptuit Unirea la Chişinău, la Cernăuţi, la Iaşi, la Alba-Iulia şi la Bucureşti. Valorile şi idealurile în care au crezut şi pentru care s-au jertfit înaintaşii noştri în Primul Război Mondial, pe Jiu, la Dragoslavele ori în bătăliile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz sunt temelia României puternice. Aceste valori şi idealuri ne-au dat mereu forţa de a merge înainte, chiar şi în cele mai dificile vremuri. Însă tocmai astfel de puncte de cotitură ne arată care ne sunt adevăratele repere, clarifică diferenţa dintre bine şi rău şi ne determină să ne asumăm principiile în care credem. Dificultăţile ne întăresc şi dau semnificaţie mesajului Zilei noastre Naţionale peste generaţii, şi anume că, în momentele majore ale istoriei, noi, românii, suntem solidari, punem în valoare ceea ce ne uneşte şi devenim, împreună, mai puternici şi mai respectaţi", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre contextul tensionat provocat de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei." Izolaţionismul şi teoriile populiste care clamează un fals naţionalism arhaic sunt perfide şi deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, aşa cum se întâmplă acum", a adăugat şeful statului.

"Sărbătoarea Zilei Naţionale din acest an ne găseşte într-un nou context tensionat, provocat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un stat independent şi suveran, care dă lumii întregi, de peste nouă luni, un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertăţii şi a democraţiei. Războiul de la graniţele noastre a declanşat o criză de securitate, o criză energetică şi o criză umanitară şi a generat, totodată, o ascensiune a extremismelor şi a discursului urii. Trăim timpuri foarte complicate, care ne pun la încercare şi ne testează inclusiv sistemul de valori. Libertatea de mişcare, de gândire, de exprimare, egalitatea în faţa legii sunt atuuri uriaşe ale societăţilor democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificaţie şi mai puternică. Ştim cât de preţioase sunt toate acestea, dar mai ştim, şi prezentul ne demonstrează, că nu sunt nici universale, nici eterne. Sunt libertăţi şi drepturi care trebuie mereu promovate şi apărate, pentru că se câştigă foarte greu, dar se pierd infinit mai uşor. Avem, aşadar, mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele. Izolaţionismul şi teoriile populiste care clamează un fals naţionalism arhaic sunt perfide şi deopotrivă periculoase, pentru că găsesc teren fertil mai ales în timpuri dominate de crize profunde, aşa cum se întâmplă acum. Când oamenii se simt debusolaţi, apăsaţi de grijile prezentului, ei cad mai uşor pradă manipulării şi dezinformării", a completat iohannis..

El a mai spus că România este un pilon de securitate "într-o zonă geopolitică marcată de incertitudine şi o ţară stabilă, care a făcut progrese semnificative în ultimii ani, inclusiv reforme consistente în domeniul justiţiei".

"Această realitate este recunoscută şi de Comisia Europeană, care a dat undă verde ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră. Este o nouă dovadă incontestabilă că România se dezvoltă accelerat şi este un membru puternic al marii familii europene. În anii care vor urma, mai avem multe de făcut pentru a clădi o ţară realmente prosperă, rezilientă şi o voce fermă într-o lume aflată într-o perpetuă transformare. Cetăţenii au, în mod firesc, mari aşteptări de la clasa politică, mai ales în această perioadă dificilă. Ne aflăm deja pe un drum plin de schimbări, de reforme, de eforturi de modernizare a statului, a instituţiilor, a serviciilor publice şi a infrastructurii. Este un proces de durată, pe care eu îl văd ireversibil, dar românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de trai. Ţara noastră are la dispoziţie fonduri suficiente, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi alte programe europene, pentru a produce schimbările necesare şi îndemn autorităţile să uzeze toate instrumentele disponibile", a mai precizat şeful statului.

Acesta a mulţumit militarilor români şi trupelor aliate, pentru curajul şi devotamentul pe care îl demonstrează zilnic.

"Pe parcursul acestui an, România a demonstrat în numeroase ocazii că este un partener de încredere la nivelul Uniunii Europene, al NATO şi pe plan internaţional, prin demersurile întreprinse pentru sprijinirea Ucrainei, pentru apărarea Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, pentru consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, dar şi pentru prevenirea unei crize alimentare globale. Beneficiem astăzi de cea mai înaltă garanţie de securitate posibilă, iar prezenţa trupelor NATO în România demonstrează şi întăreşte angajamentul aliaţilor de a apăra întregul nostru teritoriu în faţa oricăror potenţiale pericole sau agresiuni. Securitatea ţării noastre într-un climat geopolitic atât de imprevizibil reprezintă poate cel mai de preţ bun câştigat în ultimii 30 de ani. Cu prilejul Zilei Naţionale, le mulţumesc militarilor noştri, dar şi trupelor din statele aliate care se află în România, pentru curajul şi devotamentul de care dau dovadă în fiecare zi", a mai afirmat preşedintele Iohannis.

El a adăugat că mesajul Marii Uniri rămâne neschimbat şi arată şi azi că "forţa solidarităţii şi contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societăţii".

"Suntem contemporani cu momente care vor defini, fără îndoială, istoria omenirii. Rănile provocate de pandemie nu s-au vindecat încă şi suntem, iată, nevoiţi să facem faţă altor crize grave: un război la graniţă, schimbări climatice accelerate, spectrul unei recesiuni globale. Însă şi alte generaţii au fost constrânse să treacă la rândul lor peste încercări cumplite şi au reuşit. Mesajul înfăptuirii Marii Unirii rămâne neschimbat şi astăzi. Forţa solidarităţii şi contribuţia fiecăruia dintre noi sunt fundamentale în atingerea obiectivelor majore ale societăţii! Stă în puterea noastră să construim ţara pe care ne-o dorim. Să păşim, aşadar, împreună pe acest drum, cu hotărâre şi încredere! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!", a conchis preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Iohanis este un corupt care nu poate justifica cum a putut sa-si cumpere 7 case din veniturile de bugetar . Acest individ si-a batut joc de votul a aproape 8 milioane de romani , dandu-se luptator impotriva psd-ului iar dupa alegeri a adus psd-ul la guvernare . Dupa ce isi va termina mandatul il voi da in judecata pt inselaciune in conventie . Ce a facut Iohannis se cheama TERORISM POLITIC , LASITATE POLITICA , MISELISM ORDINAR .

  Daca pana cu ceva timp in urma, motivul pt toate nereusitele, mizeriile, tampeniile si tradarile lor era "Pesedee", Plavanul si gasca lui au gasit acum un motiv mult mai credibil pt turma de oi autohtone, si anume Rusia si Putin!

  Esti un trad.ator al acestei tari. O mario.neta.

  de vaccin ce se mai aude? că ne e dor

  Fauci pe unde mai umblă? Dar Arafat? 

  1. Antivaccinismul estd un curent retrograd promovat de un partid extremist numit AUR . Acest partid are si simpatii pt putin si pt crimele rusilor din ukraina . Despre iohanis ce sa spun ? O MIZERIE POLITICA. O JIGODIE A POLITICII ROMANESTI . Un alt nesimtit al politicii romanesti este rares bogdan . Si pnl trebuie mentionat ca un partid de tradatori care in 2024 nu va face pragul . Mesaj pt iohanis si pnl : mai este putin si ajungeti in fata celor pe care iati tradat LASILOR.

   Arafat , la Cotroceni ... a luat medalia Steaua Romaniei ptr cel mai eficient mod de a aduce bani la grupul limitat de profitori

  e si frig... golf nu se poate juca in Romania , nu pot nici sa o iau pe Carmen in excursii , ca ma urmaresc derbedeii... :(

  si noi bagati carne de tun in razboiul altora..din cauza politicienilor romani ultracorupti, de cine ne apara pe noi nato, cu cine sintem in razboi, in comunism de ce n am avut nevoie de nato???? NEAM DE SLUGI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro