Klaus Iohannis: "Vom promova consolidarea relaţiei transatlantice dintre NATO şi UE"

D.T.
Miscellanea / 2 aprilie

Klaus Iohannis: "Vom promova consolidarea relaţiei transatlantice dintre NATO şi UE"

România va promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, transmite preşedintele Klaus Iohannis, în contextul împlinirii a 74 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Zilei NATO în România, conform Agerpres.

"Vom rămâne implicaţi în misiunile şi angajamentele aliate, iar întărirea capacităţii de apărare naţională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare. Totodată, vom promova consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană, precum şi sprijinul pentru creşterea rezilienţei partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina", precizează Klaus Iohannis.

El menţionează că, într-o perioadă în care securitatea Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, precum şi a întregului spaţiu euroatlantic se confruntă cu "ameninţări severe", este necesar să fie menţinute solidaritatea şi unitatea de acţiune în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

"Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii şi apărarea libertăţii, a valorilor democratice comune, a securităţii şi a prosperităţii pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianţa îşi dovedeşte, încă o dată, caracterul indispensabil şi relevanţa absolută în planul securităţii, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru naţional", adaugă preşedintele Iohannis.

Potrivit acestuia, NATO s-a dovedit a fi "cea mai puternică" alianţă politico-militară din istorie, "cu un rol determinant" în asigurarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei statelor membre. Totodată, România a demonstrat că este un membru "valoros şi responsabil" al Alianţei şi "un important furnizor de securitate" la nivel regional şi aliat.

"Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie. Structurile multinaţionale operaţionalizate, alături de prezenţa militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul ţării noastre, asigură o postură de descurajare şi apărare eficientă şi consolidată în regiunea Mării Negre şi pe întregul Flanc Estic", declară Klaus Iohannis.

El reafirmă hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toţi aliaţii, pentru a întări postura NATO de descurajare şi apărare "în faţa provocărilor tot mai complexe" din regiunea Mării Negre. Klaus Iohannis precizează că Summitul NATO care va avea loc în iulie, la Vilnius, va reprezenta "un moment deosebit de important", inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare şi adaptare a Alianţei la noile realităţi de securitate.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidenţiat solidaritatea de neclintit a Alianţei şi unitatea de acţiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei. România a contribuit semnificativ, susţinut şi multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanşarea conflictului, sprijinind Ucraina şi refugiaţii de război ucraineni. Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depăşirea situaţiilor de criză cauzate de acţiunile hibride ruse şi de consecinţele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei acesteia", afirmă preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Sevim Dagdelen, Vicepresedintele Fractiunii Partidului de Stanga din

  Bundestag afirma ca Germania trebuie sa ceara USA sa retraga 

  fortele sale militare si armele nucleare din Germania,dupa 78 de ani, 

  E TIMPUL CA FORTELE ARMATE AMERICANE 

  SA PARASEASCA IN SFARSIT GERMANIA

  Mai sunt si politicieni care apara interesele tarii lor 

  1. Vor sa inlocuiasca rachetele americane cu tancurile mujice:-)?...in cazul asta vor trebui sa astepte mai mult de 3 zile:-)

  In Germania stationeaza 35 000 soldati americani,

  urmeaza Italia cu 12 000 soldati americani 

  Ca de obicei, Plavanul isi linge la greu stapanii, si repeta intruna ca un papagal, mesajele propagandistice ale acestor 2 Institutii globaliste si sataniste! Insa, va trebui sa se obisnuiasca ca la terminarea unor astfel de discursuri tinute in limbajul de lemn al marxismului european si citite de pe promptere uriase, sa rosteasca si "Slava Ukraina", ca sa fie in trend pana la capat!

  1. Ce doresti de fapt? sa muste mana celui ce la hranit si promovat?NATO poate fi un scut bun inpotriva slabilor colti ai justitiei romane.

   Nu spune ce crede ci ce i s-ascris pe biletel.E lingaul perfect.

  ... UCRAINA și MOLDOVA ! ...

  Da ce NATO este numai peste ocean? Se poate spune ca NATO apara interesele doar a celor de peste ocean.. Asta da…

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro