Kremlinul blochează o rezoluţie ONU contestată de aliatul său Mali

F.D.
Internaţional / 31 august 2023

Kremlinul blochează o rezoluţie ONU contestată de aliatul său Mali

Rusia, aliat al Mali, şi-a exprimat miercuri dreptul de veto în privinţa rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU ce viza prelungirea sancţiunilor împotriva celor care ameninţă pacea în această ţară africană, sancţiuni pe care junta de la Bamako le dorea ridicate, potrivit Agerpres.

Rezoluţia care prevedea prelungirea cu un an al regimul de sancţiuni instituit în 2017 împotriva persoanelor care pun în pericol acordul de pace din 2015 şi mandatul comitetului de experţi responsabil cu monitorizarea acestora a primit 13 voturi favorabile, un vot împotrivă din partea Rusiei, în timp ce China s-a abţinut.

Rusia era de acord cu prelungirea sancţiunilor, doar pentru o ultimă oară, dar, mai ales, dorea să dizolve comitetul de experţi a cărui obiectivitate o contestă alături de Bamako. Rezoluţia sa în acest sens a fost respinsă, cu un vot pentru, unul împotrivă şi 13 abţineri.

Cel mai recent raport al comitetului de experţi, publicat săptămâna trecută, a evidenţiat în special violenţele împotriva femeilor comise într-un "mod sistematic şi organizat" de către forţele armate maliene şi "partenerii lor străini de securitate", presupuşi a fi membri ai grupului rus de mercenari Wagner.

Regimul de sancţiuni (îngheţarea activelor sau interdicţia de călătorie) viza opt persoane, în special lideri ai grupurilor semnatare ale acordului de pace din 2015, acuzaţi că l-au pus în pericol. Aceste sancţiuni au fost cerute de guvernul malian de la acea vreme, dar junta aflată astăzi la putere cere ridicarea lor.

"Motivul din spatele cererii maliene de a înfiinţa acest mecanism a încetat să mai existe", a asigurat ministrul malian al afacerilor externe, Abdoulaye Diop, la mijlocul lunii august, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate în care afirma că luptele între mişcările semnatare s-au încheiat.

Însă, în ultimul său raport, comitetul de experţi a remarcat "paralizia" aplicării acordului de pace din 2015. Subliniind "tensiunile în creştere" între grupurile semnatare ale acordului, comitetul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu informaţiile potrivit cărora unele din aceste grupuri se înarmează în faţa a ceea ce percep ca fiind ameninţări din partea forţelor armate maliene. Îngrijorările experţilor sunt întărite de retragerea hotărâtă a misiunii ONU de menţinere a păcii în Mali (MINUSMA), cerută de Bamako.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar Kremlinul nu stie ca juntele militare pot fi instalate,

    exclusiv de occident in lumea noastra ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb