LA DOI ANI DE LA FINALIZAREA PROCESULUI LA ÎNALTA CURTEPlângerea lui Gheorghe Iaciu privind neconstituţionalitatea Legii pieţei de capital, respinsă

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2018

Curtea Constituţională (CC) a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Gheorghe Ianciu privind un articol din Legea pieţei de capital 297/2004, într-un proces în care contesta o sancţiune primită de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), reiese din decizia CC din octombrie 2017, publicată, joia trecută, în Monitorul Oficial.

ASF l-a amendat, în 2013, cu 25.000 de lei pe omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al Impact Developer&Contractor (IMP), pentru că, în timpul ofertei de preluare derulată la Impact, acesta a cumpărat acţiuni la această companie direct de pe bursă încălcând reglementările.

Ulterior, Iaciu a contestat sancţiunea în instanţă, iar, în martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus capăt şirului de procese, respingând recursul omului de afaceri. Curtea Constituţională a fost sesizată, în cadrul procesului de la Înalta Curte, cu privire la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 272 alin. 2) lit. a) din Legea nr. 297/2004, care arată: "Constituie contravenţii următoarele fapte: a) nerespectarea măsurilor stabilite prin actele de autorizare, supraveghere, reglementare şi control sau în urma acestora".

Din decizia Curţii Constituţionale reiese că Gheorghe Iaciu era nemulţumit de faptul că a fost sancţionat contravenţional ca urmare a nerespectării unor prevederi cuprinse în actele de reglementare, emise în aplicarea Legii nr. 297/2004, acesta considerând că textul criticat este neconstituţional, deoarece nu precizează actele de reglementare la care face trimitere, nu conţine niciun fel de informaţii pe baza cărora să se poată identifica aceste acte, respectiv articolele din cuprinsul acestora a căror nerespectare sau încălcare s-ar putea constitui într-o faptă ilicită contravenţională. Iaciu a apreciat că normele criticate îngrădesc şi accesul direct la justiţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Guvernul şi Avocatul poporului au considerat că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată şi că prevederile criticate sunt constituţionale. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro